Konya'da üretilen salçalık domates pazarda yerini almaya başladı. Yemeklerin vazgeçilmez tatlandırıcısı salça yapımı ağustos, eylül aylarında başlıyor. Salçalık domatesin piyasaya çıkmasıyla beraber kendi salçasını kendi eliyle yapmak isteyen ev kadınları pazarlara akın ederek en iyi domatesi seçme yarışına giriyor.
Salçalık domates bu yıl ne kadar olacak?
Normal domatesin aksine en güzel salça uzun domatesten yapılıyor. Salçalık domatesin daha az su barındırması salçanın daha hızlı kıvam almasını sağlıyor.
Son zamanlarda artan enflasyon ve maliyetler nedeniyle salçalık domatese de zam geldi. Konya'da geçtiğimiz yıl yer yer değişen 2-5 TL arasında pazarda yer bulan domatesin bu yılki fiyatı merak ediliyor.
Konya'da salçalık domates kaç TL?
Konya'da salçalık domates bu yıl 7-9 TL arasında pazarlarda yerini alacak. Geçtiğimiz yıla göre üretim ve yol maliyetleri artması. Doğal olarak fiyatlarda yansıdı. Bu yıl salçalık domates 7-9 TL arasında tezgâhlarda satılacak. Salçalık domateslerin fiyatlarının artması salça fiyatlarına da etki edecek.
Domates salçası evde nasıl yapılır?
İlk olarak domatesleri iyice yıkayın ve saplarını koparın. Domatesleri büyüklüğüne göre ikiye ya da dörde bölün. Böldüğünüz domatesleri derin bir kaba aktarın. Kabuklarından ayrılması için birkaç gün kapta bekletin ve ara sıra tahta kaşıkla karıştırın.
3-4 gün sonra domatesleri ince delikli bir süzgeç yardımıyla domatesleri çekirdeklerinden ayırın. Kabuğundan ve çekirdeğinden ayrılan domatesler kırmızı bir püre haline gelecektir.
Daha sonra ince bir tülbentten ya da bez torbadan domatesin suyunu süzün. Oluşan püreyi salçaya dönüştürmek için püreyi geniş bir tepsiye boşaltın ve bir miktar tuz ekleyip güneşte bekletin.
Güneşte kurutacağınız domates salçasının üzerini ince bir tülbent ile örtüp ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. En geç bir haftada domates salçanız kullanıma hazır olacaktır. Evinizde böyle bir ortama sahip değilseniz domates püresini tencerede kaynatarak ve tuz ilave ederek salça haline getirebilirsiniz. Pişirirken sık sık karıştırmayı unutmayın ki dibi tutmasın.
(Mustafa İlker Şen)