E-gazete
Oldukça lezzetli ve görsel olarak şık bir pilav türü olan Konya düğün pilavı, Konya'da oldukça meşhur. Genellikle düğünlerde ve özel günlerde sunulan Konya düğün pilavı, içindeki bol çeşitli yemek türleriyle birçok kesim tarafından beğeniliyor.
İlk kaşığı sofranın yaşlısı atar
Çadır tente altına kurulmuş 8-10 kişilik yuvarlak masalarda kadın erkek ayrı yerlerde yediği Konya düğün pilavı, sofra başında dua ile başlar ve ortaya gelen tek kaplardan yenir. Örf ve adetlere göre sofradaki en yaşlı insanın ilk kaşığı atması beklenir arkasından ivedi bir şekilde yenen yemek dua okunarak sonlandırılır.
Eskiden Konya düğün pilavı
Konya düğün pilavı, Konya kültürü ve gastronomisinin en önemli öğesinde yer alıyor. Eski Konya düğün adetlerinde misafirler davet edilirken kimse ayırt edilmeden ‘' Eli kaşık tutan, buyursun gelsin'' diyerekten düğün sahipleri düğünlere davet edermiş. Eskiden, düğüne gelen herkes kendi tahta kaşığını cebinde taşır ve yemeğini kendi kaşığıyla yermiş.
Konya düğün pilavı ticarete dönüştü
Eskiden sadece düğün ve özel günlerde dökülen Konya düğün pilavı, büyük nam kazanmasıyla Konya'da tamamıyla düğün pilavını başından sonuna kadar idare edecek organizasyon şirketleri kuruldu. Belirli fiyatlarda belirli hizmetlerle vatandaşlara sunan bu şirketler istenen sayıda ve miktarda düğün yemeğini aşçı, garson ve masa sandalye, salon konseptinde kapsamlı bir şekilde ticaretini yapmaya başladırlar. Şimdilerde Konya'da düğün pilavı döken dükkanlara sıkça karşılaşılmaktadır.
Konya düğün pilavı nedir?
Konya yöresine özgü bir pilav çeşidi olan Konya düğün pilavı, çok özel tariflerle hazırlanır. Konya'da düğün denilince akla ilk o meşhur düğün pilavı gelir.
Konya düğün yemeğini veren kişiye halk arasında ‘pilav döktürdü' ya da ‘pilav verdi' ifadeleri kullanılır. Bu pilavı döken taraf genellikle erkek tarafıdır. Düğün pilavını kız tarafı döktürmez. Erkek tarafının çağırdığı kişiler pilava gelir.
Düğün pilavı döküleceği günden birkaç gün önce hazırlıklara başlanır. Gece dana eti pişirilir ve sabaha yakın da diğer yemekler hazırlanır.
Düğün sabahı namazdan sonra düğün yemeklerin pişti kazanlar dua ile açılarak gelen misafirlere sunulmaya başlanılır. Genellikle Konya'da düğün pilavı Pazar günü sabah 08.00'de başlar ve 12.00'a kadar sürer. Herkes aynı kaptan, aynı yemeğe kaşık sallar ve pilav masasında makam mevkii yoktur.
Konya düğün pilavı hangi yemeklerden oluşuyor?
Konya'nın yerli halkı tarafından "Pilav dökmek'' olarak da adlandırılan düğün pilavının içerisinde çeşit çeşit yemekler bulunuyor. Sırasıyla masalara sunulan yemekler şöyledir yoğurtlu düğün çorbası (Yoğurt çorbası), etli pilav, irmik helvası ve bamya çorbası.  Konya'nın bazı bölgelerin de ise etli pilav bulgur pilavı olarak, irmik helvası ise düz helva olarak çeşitlilik gösteriyor.