E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Balığı böyle tüketiyorsanız vazgeçin! Sakın böyle PİŞİRMEYİN…

12 Şubat 2024 Pazartesi 13:11
Vitamin, mineral ve çinko bakımından oldukça güçlü olan balık, kış aylarının gelmesiyle beraber çok tüketilen besinler içerisine giriyor. Farklı şekillerde tüketilen bu besin bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Peki, balık hangi durumlarda sağlık sorunlarına yol açıyor, balık nasıl tüketilmeli? İşte merak edilen o bilgiler…
Balık insan sağlığı için çocuk ve yetişkinlerin fazlaca tüketmesi gereken bir besin olarak karşımıza çıkar. Mineral, vitamin, protein ve Omega-3 bakımından zengin olan bu besin şifalı kaynakların başında gelir. 
 
 
Omega-3 bakımından zengin olan balık, kalp ve damar sağlığı açısından yararlıdır. Kişide kalp krizi ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur. Balık ayrıca depresyon riskini de düzenli tüketildiğinde ortadan kaldırır.
 
 
Balığı yağda pişirmeyin!
 
Kış aylarında fazlaca tüketilen balık, yağda pişirildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Balığın içerisinde bulunan Omega-3 yağ asidi sıcakta ve yağda kızartıldığında pişirme sırasında oksitlenir. 
 
Bu olay Omega-3 yağ asidinin düzenini bozarak besin değerini oldukça azaltır ve anti-inflamatuar özelliğini kaybeder. 
 
Balığın Faydaları nelerdir? 
 
İçerdiği mineraller sayesinde göz sağlığına iyi gelir
 
Hamile annelerin yemesinde bebeğin zihin gelişimi için katkı sunar
 
Unutkanlık, depresyon ve bunamaya iyi gelir
 
Kemik ve beyin gelişimini destekler
 
Saçların uzamasına katkı sağlar, saç sağlığı için önemlidir
 
Cilt hastalıklarında özellikle egzama ve sedef gibi durumlarda kişinin semptomlarını azaltır
 
Kronik astım krizlerinin yatışmasını sağlar
 
Erkeklerde son zamanda sık rastlanan prostat kanserine iyi gelir
 
Beyinde tümör oluşumunu engeller
 
Sinir ve stres seviyesini düşürür
 
 
Balığın zararları var mı?
 
Halk arasında balığın faydalarını çokça duysak bile bazı durumlarda zararlarını da gözümüzden kaçırmamız gerek. Örneğin küçük balıklar denizlerin dibinde yaşadıkları için bu balıklarda ağır metaller bulunur. Buna göre mümkün olduğunca küçük balık tüketmemek gerektiği söylenir. 
Balık tüketirken balığın taze olup olmadığı da muhakkak kontrol edilmelidir. Balığın bayatını tüketmek zehirlenmeye yol açar. 
 
(Aysu Rabia Tuncel)

DİĞER HABERLER