Angut nedir? İsmi hakaret olarak kullanılan kuş!

 Angut nedir? İsmi hakaret olarak kullanılan kuş!
Üç tarafı denizlerle çevrili, iç bölgelerde büyük göllere sahip olan Türkiye aynı zamanda dünyanın önemli kuş cennetlerinden biridir. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan ülkemizde ismi çok az bilenen belki de hiç tanınmayan kuşlar da var. Angut onlardan bir tanesi…

Ördek ailesinden gelen, açık kahverengi tüyleri, beyaz kanatları ve siyah gagasıyla çok narin görünen bir su kuşu olan angut ülkemizde ne yazık ki güzelliği ile değil hakaret olarak kullanılan ismiyle meşhur oldu.

Angutun kuş olduğunu bilmeyenlerin sayısı da bir hayli fazla… 

Sadakatin sembolü: Angut kuşu

Dalgın, sakar, şaşkın insanlara hakaret etmek için söylenen "angut” nitelemesi bu güzeller güzeli kuştan geliyor ne yazık ki…

Oysa angut kuşu sadakati ile isim yapmayı sonuna kadar hak ediyor.

Ortalama 15 yıl ömre sahip olan perde ayaklı angut kuşu bütün ömrünü tek eşli olarak geçirir.

Yumurtadan çıkan yavruları uçmayı öğrenene kadar el birliği ile birlikte büyüten angutlar çiftleri öldüğünde yaşamları boyunca yas tutarlar.

Eşini kaybettikten sonra ne dişi ne de erkek angutlar yeniden bir eş sahibi olmuyor.

Ölüm gelene kadar yas tutmaya devam eden bu güzel kuşlar sadakatleri ile birçok canlıdan daha duygusal bir hikâyeye sahipler. 

Angut çiftlerin her anı birlikte geçiyor!

8-16 arasında yumurta çıkararak yaklaşık 4 hafta kuluçkada kalan dişi angutun başında erkek angut sürekli nöbet tutar.

Yavrular yumurtadan çıkıp 8 hafta sonra uçmaya başlar. Bu 8 hafta boyunca erkek ve dişi angut birlikte çalışarak yavrulara bakar. 

Budistler "kutsal kuş” diyor! 

Budizm inancında kutsal kabul edilen angut kuşu Asya'da korunan türler arasındadır.

Göçmen bir kuş olan angutlar ülkemizi ziyaret ediyor.

Tuz ve Düden göllerini üreme alanı olarak kullanan angutlar Beyşehir Gölü ve dağlardaki gölcüklerde konaklıyor.

(Berna Ata)

 

Kaynak: Haber Merkezi

  • #Angut nedir? #kutsal kuş #Angut kuşu

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”