FATİH TERİM'İN FUTBOL DİZAYNI

Yıldırım Demirören önümüzdeki sezon yabancı futbolcu oynatma sayısının serbest olacağını açıkladı. Kadroda 28 futbolcu olacak bunun 14'ü yerli 14'ü yabancı... Aslında sınırsız da değil. Hiçbir takım 14'den fazla yabancı kadrosunda bulunduramaz. İlk 18'de 11 yabancı futbolcudan fazla bulunamaz. İlk onbirin tamamı yabancı futbolcu olabilir. Formüle edersek 11 + 0+ 3 diyebiliriz.
Yıldırım Demirören'in açıklamalarından önemli bir nokta bütçede gelir gider dengesi bozuk olan takımlara transfer yasağı getirileceğiydi.
Yabancı futbolcu kuralı Türk futboluna yarar mı, zarar mı getirecek zaman gösterecek. Futbol kamuoyu da bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Yerli futbolcularının değerlerinin azalarak reel değerlerin oluşacağı kesin. Böylece takımların giderlerinde en önemli yeri olan futbolcu ücretlerinde önemli azalmalar olup bütçelere olumlu katkı yapacağı yüksek ihtimal.
Arkasından Fatih Terim uzunca bir konuşma yaptı. Çok farklı önemli konulara değindi. Belki genelde herkesin bildiği (veya bildiğini zannettiği) durumlardan bahsetti. Bu konuşmanın en önemli yönü samimi bir şekilde sorumlu ve yetkili birinin bu açıklamaları yapmış olmasıydı. Sorunlar halının altına süpürülmeyip yüksek bir sesle ifade edilmiş oldu. Ezbere de konuşmadı sorunların tesbitindeki düşüncelerini araştırma verileri ile destekledi. Diğer ülkelerle karşılaştırmalar yaptı. Konuşmalarında kararlılık vardı. Bu yönü ile Türk futbolu adına ciddi ve umut verici bir konuşmaydı.
Fatih Terim'in çok uzun konuşması içinden  kendimce çocuklar ve alt yapı ile ilgili olarak belirlediği tesbitleri kısa kısa özetlemek isterim.
**Almanya'da 28 milyon sporcu varken Türkiye'de bu sayı 3 milyon... Dünya genelinde 265 milyon futbolcu var, dünya nüfusunun yüzde veya 5'ine denk geliyor. Türkiye'de 270 bin futbolcu varken bu da nüfusun binde 33'üne denk gliyor. Nüfus olarak neredeyse aynı olduğumuz Almanya'da ise  futbolcu sayısı  7 milyon... Uefa'da bulunan 54 ülke arasında 48.yiz.
**UEFA lisansı alabilen 9 süper lig takımı var, PTT 1. Ligde başvuru yapan takım dahi yok. FİFA'da ise Türkiye takımları ile ilgili 600 dosya var ve bu konuda birinciliği ele geçirmiş durumdayız.
**Dünyanın en iyi 5 liginde bir futbolcumuz var o da Arda... aslında bu konuda şunları da araştırmasını isterdim. Sadece 5 ligde değil Türkiye dışında oynayan kaç futbolcu var. Sanırım 10'u bulmaz. Birde bırakın yurt dışını süper ligde Türkiye'de yetişen kaç futbolcu var. Bir kısmı yabancılardan oluşan, bir kısmı da yurt dışında yetişen Türk futbolculardan oluşan ligimizde ülkemizde yetişen futbolcular yüzde 35 veya 45'den fazla değildir.
** Rakip ülkelerde futbola başlama yaşı 5, ülkemizde ise 10...  Elit bir futbolcunun yetişmesi için 10 bin saat  spor faaliyetleri ile uğraşması gerekiyor. Alt yapı liglerinde diğer ülkelerin ligleri 40 hafta iken Türkiye'de 10 hafta.
**Diğer ülkelerde bir çocuk çok rahat bir şekilde amatör takımlara ulaşabilirken bizim ülkemizde böyle bir şey söz konusu değil... Yine diğer ülkelerdeki futbolcu sayıları ile verdiği piramit örneğinde piramit altta çok geniş ve yaş büyüdükçe daralırken, Türkiye'de bu tam tersi alt yaş guruplarında çok dar yaş gurubu büyüdükçe genişliyor.
Bunlara karşılık alt yapılarla ilgili çözüm önerisini şu şekilde belirtti. Fatih Terim'in ifadeleri ile aynen:
Her profesyonel kulübün coğrafi olarak kendine en yakın amatör kulüplerle ve bu amatör kulüplerde kendilerine en yakın okullarla organik bağ kurma zorunluluğu getirilmeli. Bu şekilde profesyonel kulüplerin geniş bir oyuncu havuzunu takip imkanı yaratıldığı gibi, okul ile kulüp arasında Riva da pilot uygulamasına başladığımız futbol temalı, İlk, Orta ve Lise seviyeli okullar geliştirmek mümkün olacaktır. Bu sayede çocuklarımız okul mu futbol mu ikileminden kurtulmuş olacaklardır.
Bunlara ek olarak kendi önerim ise Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve spor Bakanlığı ve Tff'nin için de bulunduğu, işbirliği yaptığı projeler üretilmelidir.
Herkes için spor alışkanlığının oluşturulması amaçlanmalı bunun için tüm okulların içinde yer alabilceği projelere yer verilmelidir. Bölgesel okul ligleri kurulmalıdır. Bu liglerde mücadele eden elit futbolcu veya sporcu olabilecek öğrenciler belirlenerek kontrollü bir şekilde amatör veya profesyonel takım kadrolarında yer almaları sağlanmalıdır. Diğerleri de yine okul liglerinde devam emelidir. Her çocuğa spor yaptırmak ve spor alışkanlığı kazandırmakla da büyük kazanç elde edilecektir. Bu sayede sporu kendine meslek edinen veya spor yapma alışkanlığı kazanan sağlıklı topluluk oluşacaktır. Bunun için spor tesisleri ve alanları oluşturulmalıdır. Bu tesislerin maliyeti ise uzun vadede oluşacak sağlıklı nesillerden dolayı başka deyişle obeziteden kayanaklanan şeker, kanser gibi hastalıkların yüksek tedavi masraflarında oluşacak azalmalar karşılayacaktır. Ayrıca günümüzün ön plana çıkmayan teknoloji bağımlılığından çocuklar kurtarılmış olacaktır. Teknoloji bağımlılığı da tehlikeli bir şekilde çoğalmaktadır ve önemli bir rahatsızlık haline gelmektedir.
Gelecek sezon uygulanacak bu kuralla ilgili olarak futbolcu yetiştirmeyi etkili bir şekilde özendirici düzenlemeler yapılmalıdır. Bunun için belli bir sayıdan sonra transfer edilecek yabancı futbolcu için takımlar ekstra ödeme yapmalı ve sayı arttıkca ücretin de artacağı bir model benimsenmelidir. Bunun yanında kendi alt yapısından yetişen futbolcuyu sezon içinde makul düzeyde oynatan takımlara hatırı sayılır ücretler ödenmelidir.
Şimdiye kadar askıda kalan konu ise 14 yabancı futbolcu alan bir takım alt lige düştüğünde ne olacağıdır. Bununla ilgili herhangi bir görüş ve düşünce belirten duymadım. Herkesin içine sinecek bir kuralın bu konuda konulmasının ise fazlası ile kafa ağrıtacağını düşünüyorum
En önemlisi alınan karalardan asla taviz verilmeyerek, mali kriterler tam anlamı ile uygulayarak ve herhangi bir takım ayırt etmeden yapılacak uygulamalarla verim alınacaktır. Aksi taktirde bu karar Türk futboluna vurulmuş bir darbe olacaktır. Zaten sayı azken kaliteli yabancı futbolcu getiremeyen yöneticiler Türkiye'yi kalitesiz yabancı futbolcu çöplüğüne çevirebilir. Eğer 3 milyon sporcu sayısını artıramayacaksak ve bu sayıyı 20 milyonların üzerine çıkaramayacaksak bu kural sadece ülkemizde yabancılara futbol oynatma kuralı olmuş olur.
Bir başka ve önemli konu ise hakemlerdir. Futbolun gelişmesindeki en önemli etkenin hakemler olacağı unutulmamalıdır. Özellikle bu yıl daha da geriye giden hakemler muhakkak geliştirilmelidir. Adaletten şüphe edilen bir yerde gelişme beklemek hayalcilik olacaktır.
Yapılmak istenenleri sadece yabancı futbolcu kuralı değişikliği olarak görmek, bu konu üzerinde yoğunlaşmak sığ bir düşünce olacaktır. Fatih Terim'in konuşması Türk futbolunun yeniden dizayn edilmesini ve yeniden büyük bir hamleyi içermektedir. Düşünülenler doğru uygulandığında yabancı futbolcu sayısının önemini yitirdiğini, yurt dışında çok sayıda futbolcumuzun oynamaya başladığını görmemizi sağlayacaktır.
Selam ve dua ile...


Yazarın Diğer Yazıları