Resesyon korkusu FED’i erken faiz indirimlerine zorlayabilir

Ortadoğu coğrafyasında İsrail vahşetinin her geçen gün artması, Hamas Lideri İsmail Haniye'nin hunharca şehit edilmesi, İran'ın İsrail'i tehdit eden açıklamaları nedeniyle savaşın yayılma ihtimali, Amerikan piyasalarında yaşanan gerginlik, Japon merkez bankasının faizleri artırmasıyla birlikte geçen haftalarda küresel piyasalarda finansal bir tusunami yaşandı.

ABD ekonomisinde önemli bir karine teşkil eden işsizlik verilerindeki yükseliş ve Japon yenindeki değer artışına bağlı olarak; dünyadaki belli başlı tüm borsalardaki ani satışlar neticesinde büyük değer kayıpları oluştu. Japonya'nın ABD'deki krizlere karşı aşırı duyarlı olmasının bir sebebi de ellerinde bulundurdukları aşırı miktardaki Amerikan tahvilleridir.

Son günlerde yaşanan ekonomik krizin görünür sebepleri bunlar olmakla birlikte asıl sorun yüksek faiz politikaları nedeniyle Amerika ekonomisinin resesyona girme ihtimalinin artıyor olmasıdır. Amerikan merkez bankası FED'in acil toplantı kararı almasının sebebi de krizin artçı dalgalarla derinleşme ihtimalinin giderek artmasından dolayıdır.

Tabi ki işin içine FED dâhil olunca ekonomik rasyonaliteden bahsetmek mümkün değildir. Mutlaka FED'in Siyonist ortaklarını memnun edecek bir çapanoğlu vardır. Buradaki asıl hinliğin uygulamadaki sıkılaştırılmış para politikaları nedeniyle borç yükleri her gün ağırlaşan kümesteki tavukların ölme ihtimallerinin her geçen gün artıyor olmasıdır.

Resesyon tehlikesinin konuşulmaya başlamasıyla birlikte küresel piyasalardaki satış dalgalarının sertleşmesi, kripto varlıklardaki değer kayıplarının artmasıyla birlikte güvenli yatırım arayışları hızlanmıştır. Bu durumda değerli metaller ön plana çıksa da orada da yüksek karlılık seviyelerinden satışlar gelebilir. Mevcut konjonktürde iyi gidecek tek şey petrol fiyatlarındaki stabilizasyon olabilir.

Tüm bu değerlendirmeler ışığında yatırımcılar tarafından; FED'in faizle ilgili kararını beklenenden den daha erken bir zamana çekerek faiz indirimlerine başlayabileceği satın alınmaya başlamıştır.

Sonuç olarak FED hangi kararı almış olursa olsun kurulduğu günden beri ekonomik krizlerin çözümü için önerdiği tüm reçeteler yeni krizlerin fitilini ateşlemekten öteye gitmemiştir. Bu kurumun aldığı kararların hepsi bilinçli ve adrese teslim uygulamalardır.

FED borçlandırmadan ayakta kalamaz...

Yazarın Diğer Yazıları