Meslek lisesi Türkiye meselesidir...

Uzunca bir süredir sanayideki sektör temsilcilerinden kiminle oturup kalksak yakındıkları tek şey var oda yaşanan ara eleman sıkıntısıdır. İş var çalışacak eleman yok diyerek başlayan dertlenmeler; kimse iş beğenmiyor, herkes yönetici olup masanın arkasına geçmek istiyor, çok yüksek paralar talep ediyorlar serzenişleriyle devam ediyor. Bu şikayetlenmelerin hem işverenler hem de ara elamanlar açışından birçok haklı gereçleri mevcuttur.

Meseleye işverenler açısından baktığımız zaman problemin temelinde üretim faktörleri üzerinde oluşan ağır maliyet baskılarından kurtulmak için ucuz işgücüne yönelme eğiliminin getirdiği arayışlar vardır. Meseleye çalışan işgücü açısından baktığımızda; yıllardır devam eden ağır enflasyon yükünün getirdiği yüksek maliyetlerin işverenlerin teklif ettiği ücretlerle karşılanamıyor olması durumu vardır. İşverenlerin Suriyeliler olmasaydı sanayi güm diye çökerdi tezinin tam olarak doğru olmadığı gibi, çalışanlarında patronlar daha az para vermek için Suriyeli çalıştırıyorlar tezi de tam olarak doğru değildir. Ülkemizdeki asıl sorun işgücüne katılım çağındaki gençlerimizin mesleksizlik sorunudur.

Türk sanayisi uzun yıllardır sorunların kaynağını tartışmak yerine sonuçlarını tartışarak zaman kaybetmektedir.28 Şubat döneminin cuntacıları imam hatip okullarını kapatmak uğruna meslek liselerinin kapılarına kilit vurdurarak gençlerimizin mesleksiz bireyler olarak kalmasına zemin hazırlayıp geleceklerini heba ettiler. Eğitim sisteminde düz lise ve açık öğretim modellerinin ön plana çıkarılmasıyla birlikte istedikleri bölümlere yerleşmeyen 18-30 yaş arsındaki işgücü adayı gençlerimiz hayatlarının en verimli zamanlarını kafelerde ve eğlence merkezlerinde heba ederek geçiriyorlar. Bu liselerden mezun olan gençlerin asıl sorunları iş beğenmeme ya da ücret meselesinden öte elle tutulur bir mesleklerinin olmayışı ve ellerinden herhangi bir şeylerin gelmeyişidir. Merhum Necmettin Erbakan hükümetini yıkan post modern darbe heveslisi askerler ve iş dünyasındaki faiz lobileri kendi şahsi ikballeri ve siyasi hevesleri için ne yazık ki meslek liselerini feda etmişlerdir.

Son yıllarda ücretli staj uygulamaları, proje meslek liselerinin artırılması, meslek lisesi sanayi işbirliklerinin yaygınlaştırılması gibi projelerle bu okullar ayağa kaldırılmaya çalışılsa da hala istenilen seviyede değiliz. Bu okullarla ilgili asıl yapılması gereken şey tüm mühendislik fakültelerine girişlerin meslek liselerinden başlatılarak yüksek puan skalasındaki çocukların bu okullara yönlendirilmesini sağlamaktır.

Şunu açık ve net olarak konuşmakta fayda var. Meslek liselerini bu ülkenin birinci gündem maddesi haline getirmeden; batılıların yapay zeka odaklı endüstri serilerinden 5.0'ı konuştuğu bir dönemde bizler hayal kurmaktan ileri gidemeyiz. Meslek liselerini Türkiye meselesi haline getirmeden sanayilerimizi batılıların ağır işçisi olmaktan kurtaramayız…

Yazarın Diğer Yazıları