DÖVİZ KURLARINDA VOLATİLİTE OLUP OLMAYACAGINI, MERKEZ BANKASININ REZERV BİRİKTİRME POLİTİKALARI BELİLEYECEK

Ülke içinden ve ülke dışından gelebilecek finansal şoklara karşı hazırlıklı olmak, spekülatif kur ataklarına dayalı dalgalanmaların(volatilite) maliyetlerini minimize etmek, millî paramızın değerini koruyabilmek için Türkiye cumhuriyeti merkez bankasındaki (TCMB) uluslararası rezervleri olabildiğince artırmak zorundayız.

Tamda bu sebeplerden dolayı ekonomi yönetiminin Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri doğrultusunda, Potansiyel risklere karşı koruma sağlayacak "Güçlü Rezerv Politikası” finansal tercihler arasında ilk gündem maddesi olarak güncelliğini korumaya devam ediyor.
- Küresel enflasyondaki düşüş eğilimi,
- Dezenflasyon sürecine olan güven ikliminin artması,
- Uluslararası derecelendirme kuruluşlarından arka arkaya gelen not artırımları neticesinde bürüt döviz rezervlerinin 140 milyar dolar bandına yaklaşmış olması uluslararası rezerv biriktirme hedefleri açısından oldukça önemlidir. Sonbahar dönemine kadar merkez bankasının rezervlerini daha da artırması için Finansal iklimdeki tüm pozitif faktörler zuhur etmiş durumdadır.
- Cari açıktaki düşüş eğilimi,
- Kredi Risk Pirmi CDS'lerdeki düşüşler,
- Carry Trade yöntemiyle yurtdışından gelen sıcak para akışı,
- Kurumsal şirketlerin Türk lirası sıkışıklığından dolayı döviz bozdurmaya ihtiyaç duymaları,
- Turizm sezonuna girmemiz nedeniyle döviz cinsiden gelirlerimizin artacak olması,
- Sıkılaştırılmış para politikalarından dolayı Türk Lirası ihtiyacının artması,
- Yaz mevsiminin baz etkisiyle enflasyonun düşüş eğilimine girecek olması merkez bankasının elini fazlasıyla güçlendirmiştir.
Kısaca un var, şeker var helva yapmak için tüm şartlar müsait durumda. Gerisi banka yöneticilerinin maharetine bağlı.
Döviz kurlarında aşağı yada yukarı yönlü bir dalgalanma(volatilite) olup olmayacağını merkez bankasının rezerv biriktirme politikaları belirleyecek. Aşağı yönlü bir dalgalanma güncel kur seviyesini düşük bulan ihracatçılardan dolayı; Yukarı yönlü dalgalanma(volatilite) ise yüksek kurun fiyat istikrar politikalarını sekteye uğratacağından dolayı mümkün görünmüyor. Arizi bir durum olmadığı sürece dolar kurunun 25 liraya ineceğini söyleyenler de, dolar kuru 60 liranın üzerine çıkacağını söyleyenler de mevcut finansal iklimi iyi analiz etmiyorlar. Sonbahara kadar döviz kurları stabil seviyesini sürdürecektir.

Yazarın Diğer Yazıları