BİR BAYRAM BÖYLE GEÇTİ
İRAN – ABD İLİŞKİLERİ
CHP gerçek boykota hazır mı?
Gençleri mehdi mi kurtaracak?
Suriye’de İyiliğin İzinde
ARİFE GÜNÜ VE RAMAZAN BAYRAMININ ÖNEMİ
EDEBİYATIMIZDA AYASOFYA
İkinci El Otomobil Pazarı Ne Olacak?
Ekonomik kriz çıkartmak isteyenler hayal kırıklığı yaşayacaklar
DESTİMÂL
İyi Final/Yaşlılık İçin…
Destansı Galibiyet
ŞARA-MAZLUM ABDİ ANLAŞMASI VE AKLA TAKILAN SORULAR
Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri
ÇUMRA KARKIN’DA TANDIR EKMEĞİNİN SICAK YOLCULUĞU
KIZILDERELİ KATLİAMI
Acı nedir bilir misiniz?
Futbol hatalar oyunu derken bunu kastetmemiştik
Dijitalleşme süreci; bireyin toplumla olan ilişkilerinde, bireyin devletle olan ilişkilerinde, bireyin ticaretle olan ilişkilerinde yeni bir çığır açtı.
Dijital çağ olarak adlandırılan bu süreç; önce dijital insan davranışlarına ve en nihayetinde dijital ekonomiye evrilerek toplum hayatını şekillendirmeye başladı.
Her şeyin hızlı yaşandığı, herkesin daha çok ve zahmetsiz para kazanmak istediği bu baş döndürücü gelişmeler kendi ruhuna uygun ödeme araçları, gelir getirici yöntemler; aidiyetsiz, denetimsiz ve şeffaflıktan uzak dijital platformlar oluşturdu.
Düzenleyici ve denetleyici mekanizmaların bu sürece aynı hızla reaksiyon gösterememesi; yasal düzenlemelerin gecikmesi, kripto varlık yatırımcılarının zarar etmesine ve dijital tosuncuklar olarak tabir edilen dolandırıcıların ortaya çıkmasına zemin hazırladı.
Ekonomi yönetiminin tüm bu gelişmeleri dikkate alarak Orta Vadeli Programa (OVP) koyduğu kripto varlıklara yönelik yasal düzenlemeler Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilerek yasalaştı.
Çerçeve yasanın ruhu kripto varlık yatırımcılarını korumaya yönelik kurala dayalı ekonomik metinlerdir. Yasanın ayrıntıları daha çok ilgili kurumlar tarafından çıkarılacak ikincil düzenlemelerle ortaya çıkacaktır.
Çıkarılan bu yasayla birlikte kripto varlık platformlarındaki sahiplik, devir ve yatırımcılarla ilgili kontrolsüzlüklerin önüne geçilerek daha şeffaf olmalarını sağlanacaktır.
Kripto varlık platformlarının kara para aklama mecraları olarak görülmesinin önüne geçilerek hesap verebilirlikleri sağlanacak. Kripto varlık yatırımcılarının varlıklarını korumalarına imkan sağlayarak güvenli bir şekilde nerelerde saklandığını görme imkanı sağlayacaktır.
Yasada kripto varlık yatırımcılarına herhangi bir vergi getirtilmemekle birlikte; platformlara belirli sorumluluklar yüklenmiştir. Teknolojik altyapılarda TÜBİTAK'ın belirleyeceği kriterlerin esas alınması önemlidir. En önemlisi de Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) muhatap kurum olarak tayin edilmesidir.
Kripto varlık yasayla birlikte; dijital tosuncukların bu platformları birer dolandırıcılık alanı olarak görmelerinin önüne geçilecek, kripto varlık yatırımcılarının varlıkları korunacak, bu platformlardaki finansal hareketler şeffaflaşmış olacak.
Ekonomik kriz çıkartmak isteyenler hayal kırıklığı yaşayacaklar
Döviz kurlarındaki istikrarın sigortası güçlü rezerv politikalarıdır
Altın ekonomik belirsizliklere karşı koruma kalkanı olabilir
Şubat ayı enflasyon verileri merkez bankasının faiz indirim kararını kolaylaştıracak
28 Şubat krizi ekonomik bir tezgâhtı
Para piyasaları oyun alanı değildir!
TÜSİAD’çılar topluma ve siyasete ayar vermeyi bırakıp, ülkemizin ekonomik meseleleriyle ilgilensinler
Doların gücü Gazze’yi satın almaya yetmez
Ocak enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi faiz indirimlerini sekteye uğratabilir
Ruhun şad olsun ağabey