PAYİTAHTTA BİR ÖMÜR
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
SURİYE’YE “OSMANLI YÖNETİM MODELİ” LAZIMDIR.
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
Laiklerin gücü nereden geliyor?
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
HAK AŞIĞI AHMED-İ KUDDÛSİ
Yeni Bir Yıla
BİZ YAPTIK BİZ
“Ver Korkuyu” Değil; “Ver Coşkuyu”
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Memurun, işçinin, emeklinin…
Kısacası devletten ödeme alan, devlete ödeme yapan toplumdaki tüm kesimlerin; borç alacak ilişkisi olan tüm bireylerin, sofrasındaki ekmeği azalan dar gelirlilerin merakla beklediği haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı. Aslında merak edilen mesele matematiksel enflasyon oranlarından öte; enflasyon canavarının sebep olduğu ekonomik kayıpların telafi edilip edilemeyeceği meselesidir.
Ne yazık ki enflasyonu besleyen yapısal sorunlar çözülemeden toplum olarak yüksek enflasyon maruziyetiyle yaşamaktan kurtulamayız. Bu sorunlardan mütevellit Enflasyon yükseldikçe maaşlar artar; maaşlar artıkça da bir önceki aydaki Pazar ihtiyaçlarını; bir sonraki ay karşılayamaz hale geliriz. Süreç ekonomisindeki iyileşme; hem üretici hem de tüketici tarafındaki beklentilerin iyi yönetilmesine bağlıdır. Mevcut ekonomi yönetiminin piyasalardaki fiyat istikrarını bozan; finansal istikrarsızlık, cari açık, bütçe açığı, selektif krediler, stokçuluk, vergi adaletsizliği ve kamu tasarrufu gibi sorunların çözümüne odaklanması psikolojik motivasyon olarak beklenenden daha hızlı sonuç vermeye başladı.
Açıklanan haziran ayı yıllık enflasyon rakamı; mayıs ayındaki zirve noktasından yüzde 3,8 civarında bir düşüşle geri dönmeye başladı. Yüksek enflasyonun düşüş eğilimine girmesinin kalıcılığına dair umutlarımızı artıran asıl veri ise yıllık üretici enflasyonunun; haziran ayında bir önceki aya göre düşüş trendine girmiş olmasıdır. Çünkü üreticiler üzerindeki enflasyon maliyetini her hâlükârda (maliyet+kar) fiyatlamasıyla tüketicilerin üzerine yansıtacağı için bu verilerin düşüş trendine girmiş olması çok değerlidir. Alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar, kafeler, sanayiciler, servisler gibi tüketicilerin hayatının zorlaştıran tüm sektörler; kar fırsatçılığından vazgeçerek dezenflasyon sürecine sahip çıkmalılar.
Elbette ki; enflasyondan beslenen ekonomik kriz fırsatçıları; Türkiye'nin dezenflasyon sürecine girmiş olmasından memnun olmayacaklar. Süreci baltalamak için ellerindeki tüm mekanizmaları kullanacaklardır. Kartelleşmiş derin ailelerin piyasa oyunlarına boyun eğmeden, ülkemizin büyümesini istemeyenlerin değirmenine su taşımadan, medyadaki kalemşörlerin algı oyunlarına gelmeden, aşağı yönlü evirilen bu sürecin tüm sorumluluğunu tek başına ekonomi yönetiminin üzerine atmadan; "ENFLASYON CANAVARINI” hem kendi hayatlarımızdan hem de gelecek nesillerin hayatından sonsuza dek çıkarmak için; başta zenginler olmak üzere hep birlikte sorumluluk almak zorundayız.
Bitcoin altına rakip olabilir mi?
Ticari ahlaksızlık enflasyondan daha hızlı yükseliyor
Faiz indirimleriyle ilgili süreç erkene çekilir mi?
Kira enflasyonu dezenflasyon sürecini baltalıyor
Fedakârlık sırası yüksek gelir gruplarında…
2025 yılında döviz kurlarında dalgalanmalar(volatilite) yaşanır mı?
Trump’un gücü piyasaları canlandırmaya yetecek mi?
Enflasyonu düşürmek için büyümeden taviz mi veriliyor?
FED yılsonuna kadar faiz indirimleriyle ilgili temkinli bir duruş sergileyecektir
Altın sadece bir değer saklama aracı değildir