Elazığ ilinin Kuzeybatısında bulunan, il merkezine 77 kilometre uzaklıkta bulunan Ağın, doğudan Çemişgezek, batıdan Arapgir, güneyden Keban, kuzeyden yine Arapgir ve Kemaliye ilçeleri ile çevrili. Elâzığ'dan 77 kilometre uzaklıkta olan Ağın'a ulaşım karayolu ile yapılmakta olup, Keban Baraj Gölü üzerinden de feribotla sağlanmaktadır.
Leblebisiyle ünlü ilçe
Tarihiyle, doğal güzelliğiyle ve yöresel yemekleriyle dikkat çeken Ağın, leblebisiyle de adından söz ettiriyor. Ağın Leblebisinin Yukarı Fırat Havzasında yer alan Ağın sınırları içerisinde yetişen tüylü nohuttan yapılması onu eşsiz kılıyor.
Çorum'un leblebisinden farklı!
Genellikle sonbahar aylarında yapılan Ağın leblebisi, tadıyla damaklarda tat bırakıyor. Ağın Leblebisi yapılan nohutun Elazığ İli Ağın İlçe Merkezi ve köylerinde ekolojik olarak yetiştirilmesi Çorum'da yapılan leblebilerden ayırt etmenin en büyük özelliklerinden birisi.
Ağın leblebisi nasıl yapılır?
Evin dışında müsait bir yerde iki ocak kurulur. Leblebi yapımı için gerekli olan; leblebi sacı, tencere, elek, kürek, telis, odun, çırpı, nohut, küllü su ve tuz hazırlanır. Külün meşe külü olması tercih edilir. Ocaklar yakıldıktan sonra ocağın birinde sacın üzerine konan kum kızdırılır.
Kumun ince olması gerekir. Bunun için Bademli Köyü yakınlarındaki mağaradan çıkan kum temin edilir. Diğer ocakta ise tencerede kaynayan küllü suya nohut dökülür, üzerine tuz ilave edildikten sonra nohutun suyunu çekene kadar kaynaması beklenir. Nohut tencereyle ocaktan alınarak, o anda birinci ocakta sac üzerinde kızdırılmış olan kumun üzerine dökülür ve kum sürekli olarak kürekle nohut kızarıncaya kadar karıştırılır, bundan sonra sac ocaktan alınarak eleğin üzerine dökülür, eleğin altında kalan kum tekrar sacın üzerine alınır.
Leblebi ise telis çuvallara konularak ovulur ve kabukları ayrılır. Yukarıda sıralamış olduğumuz işlemler, nohut bitinceye kadar defalarca tekrarlanır.
(Mustafa İlker Şen)