Leblebisi ile ünlü ilçe! Çorum’da zannedenler yanılır: Elazığ’ın bir ilçesi

- Güncelleme Tarihi:

 Leblebisi ile ünlü ilçe! Çorum’da zannedenler yanılır: Elazığ’ın bir ilçesi
Elazığ’ın bir ilçesi olan Ağın’ın leblebisi ile ünlü olduğunu biliyor muydunuz? İlk başta leblebi denilince Çorum akla gelse de Ağın’ın leblebisi de bir o kadar adından söz ettiriyor.

Elazığ ilinin Kuzeybatısında bulunan, il merkezine 77 kilometre uzaklıkta bulunan Ağın, doğudan Çemişgezek, batıdan Arapgir, güneyden Keban, kuzeyden yine Arapgir ve Kemaliye ilçeleri ile çevrili. Elâzığ'dan 77 kilometre uzaklıkta olan Ağın'a ulaşım karayolu ile yapılmakta olup, Keban Baraj Gölü üzerinden de feribotla sağlanmaktadır.

Leblebisiyle ünlü ilçe

Tarihiyle, doğal güzelliğiyle ve yöresel yemekleriyle dikkat çeken Ağın, leblebisiyle de adından söz ettiriyor. Ağın Leblebisinin Yukarı Fırat Havzasında yer alan Ağın sınırları içerisinde yetişen tüylü nohuttan yapılması onu eşsiz kılıyor.

Çorum'un leblebisinden farklı!

Genellikle sonbahar aylarında yapılan Ağın leblebisi, tadıyla damaklarda tat bırakıyor. Ağın Leblebisi yapılan nohutun  Elazığ İli Ağın İlçe Merkezi ve köylerinde ekolojik olarak yetiştirilmesi Çorum'da yapılan leblebilerden ayırt etmenin en büyük özelliklerinden birisi.

Ağın leblebisi nasıl yapılır?

Evin dışında müsait bir yerde iki ocak kurulur. Leblebi yapımı için gerekli olan; leblebi sacı, tencere, elek, kürek, telis, odun, çırpı, nohut, küllü su ve tuz hazırlanır. Külün meşe külü olması tercih edilir. Ocaklar yakıldıktan sonra ocağın birinde sacın üzerine konan kum kızdırılır.

Kumun ince olması gerekir. Bunun için Bademli Köyü yakınlarındaki mağaradan çıkan kum temin edilir. Diğer ocakta ise tencerede kaynayan küllü suya nohut dökülür, üzerine tuz ilave edildikten sonra nohutun suyunu çekene kadar kaynaması beklenir. Nohut tencereyle ocaktan alınarak, o anda birinci ocakta sac üzerinde kızdırılmış olan kumun üzerine dökülür ve kum sürekli olarak kürekle nohut kızarıncaya kadar karıştırılır, bundan sonra sac ocaktan alınarak eleğin üzerine dökülür, eleğin altında kalan kum tekrar sacın üzerine alınır.

Leblebi ise telis çuvallara konularak ovulur ve kabukları ayrılır. Yukarıda sıralamış olduğumuz işlemler, nohut bitinceye kadar defalarca tekrarlanır.

(Mustafa İlker Şen)

  • #Elazığ #Çorum #Elazığ haber #Çorum haberi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER