E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Afyonkarahisar’da bucaktı Eskişehir’in bir ilçesi oldu!

20 Mayıs 2024 Pazartesi 11:44
Eskişehir’e bağlı bir ilçe olan Han, geçmişiyle dikkat çeken bir yer. Nüfusu oldukça az olan bu ilçe, Türkiye’nin en küçük nüfuslu ilçelerinden biri olarak biliniyor.

Han ilçesi, 2352 kişilik nüfusuyla Eskişehir'in en küçük ilçesi konumunda. Yoğun göç veren bu ilçe, özellikle yaz aylarında yayla olarak tercih ediliyor.

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanıyor

Han'ın ekonomisi ise tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, tarla bitkileri, arıcılık ve meyvecilik Han ilçesinin önde gelen gelir kaynakları arasında.

Eğitim, sağlık, bankacılık gibi ihtiyaçlar için ise vatandaşlar genellikle Çifteler ilçesi ve Eskişehir merkezine yöneliyorlar.

Geniş sınırlara sahipken küçüldü

Tarihî kaynaklara göre, Han ilçesi Kanuni Sultan Süleyman döneminde oldukça geniş sınırlara sahipti. Ancak zamanla bu sınırlar küçüldü ve sonunda Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesine bağlandı.

Afyonkarahisar'dan Eskişehir'e bağlandı

1963'e kadar Afyonkarahisar'a bağlı bir köy olan Han, daha sonra Eskişehir'in Çifteler ilçesine bucak olarak bağlanandı. 15 Mayıs 1967'de Kasaba olan ve Belediye Teşkilatı kurulan Han ilçesi 20 Mayıs 1990 tarihinde çıkarılan kanun ile ilçe statüsüne yüksetildi. Bu ilginç tarihî süreç, Han ilçesinin bugünkü konumunu belirlemiş oldu.

(Mustafa İlker Şen)

 

DİĞER HABERLER