Galibiyete Ciddiyetsizlik Yakışmadı
Ya 3 T’li (Tespit-Tenkit-Teklif) Konuşun, Ya da Ebediyen Susun!
Hüyük’te Turizm Bayramı
DEPREM ÜZERİNE
Aynı Depremi Bin Kere Yaşamak
İNSANA YATIRIM YAPMAK
NAMAZIM, HER TÜRLÜ İBADETİM, HAYATIM VE ÖLÜMÜM ALLAH İÇİNDİR
TÜRKİ CUMHURİYETLERİN JEOPOLİTİK KÖRLÜĞÜ
Dilli şeytan
REZİLLİK DİZ BOYU
Altın Bitcoin dâhil hiçbir rakip tanımıyor…
SÂBIGUN
Mart Ayı Satış Rakamları Açıklandı!
İRAN – ABD İLİŞKİLERİ
Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri
ÇUMRA KARKIN’DA TANDIR EKMEĞİNİN SICAK YOLCULUĞU
KIZILDERELİ KATLİAMI
Acı nedir bilir misiniz?
Milli Mücadele devam ederken, Ankara'da açılmış olan Millet Meclisi de çalışmalarını sürdürüyordu. Yeni bir devletin ilk temelleri atılmıştı. Ancak, henüz milli marşımız yoktu. Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklâl Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekâleti, 1921'de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır
Fakat gelen şiirler arasında milli mücadeleyi ve milletimizin birliğini ifade etmeye yeterli eser bulunamadı. Bunun üzerine, aynı zamanda Burdur milletvekili olan Mehmet Akif Ersoy'a bir şiir ısmarlandı.
Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklâl Marşı, Meclis'te adeta bir fırtına kopardı. Marş ayakta dinlendi ve dakikalarca alkışlanarak kabul edildi. O gün takvim yaprakları 12 Mart 1921'i gösteriyordu.
Ankara'da Tacettin Dergâhında M. Akif ite birlikte kalan Konya Mebusu Hafız Bekir Efendi anlatır: "Akif bir gece aniden uyandı. Kâğıt aradı. Ama bulamadı. Kurşun kalemle yatağının yanındaki duvara şunları yazdı:
Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner aşarım;
Yırtarım dağları enginlere sığmam, taşarım...
Sabah namaza kalktığımda, Üstadı çakısıyla duvardaki yazıyı kazırken gördüm.
Akif, Eşref Edib merhumun: “İstiklâl Marşı'nı niçin Safahat'a almadınız?” sorusuna karşılık, şu cevabı verir: “İstiklâl Marşı'nı millete hediye ettim. 0 milletindir. Zaten o milletin öz malı ve eseridir, ben yalnız gördüğümü yazdım.”
Balkan savaşlarında yaşanan facialar, ufukta görülen birinci dünya harbi ve Türk devletinin içinde bulunduğu buhran, O'nu vatana hizmet mücadelesine fiili olarak itmiştir. Kendisini Milli Kurtuluş hareketi içinde bulan Akif, yazı yazıyor, vaaz ediyor fakat işin bununla bitmeyeceğini de biliyordu. Anadolu'ya açıldı.
Kastamonu Nâsrullah Camii'nde verdiği vaaz, İstiklal Mücadele tarihimizde büyük rol oynamıştır.
Milli Marş güfte müsabakasını, verilecek mükâfatı almamak kaydıyla kabul etmiş, yazdığı İstiklal Marşı birinci gelerek 12 Mart 1921'de TBMM'de Türk Milli Marşı'nın güftesi olarak kabul edilmiştir.
İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı. Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921'de Birinci TBMM tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.
“Allah, bu millete yeniden İstiklal Marşı yazdırtmasın!” Diyen vatan şairimizin ruhu şâd olsun!
Selam ve dua ile…
GÖRÜNÜŞE ALDANMA!
ÖZGÜRLÜK TEMEL İHTİYAÇTIR!
KURTLAR SOFRASI -2
KURTLAR SOFRASI -1
ADI SİGARA!
ARKASI YARINLARDA BIRAKTIK DÜNÜ -3
ARKASI YARINLARDA BIRAKTIK DÜNÜ -2
AYA, AYAK BASMAK!
SİHİRLİ DÜNYA SİNEMA!
BAŞKA DİNLERDEN KARIŞMIŞ İNANÇLAR -3