Küresel ekonomi durgunlukla yüksek enflasyon arsında bir bilinmezliğe sürükleniyor
KUR’AN VE İNSAN
PAMUK
Galibiyete Ciddiyetsizlik Yakışmadı
Ya 3 T’li (Tespit-Tenkit-Teklif) Konuşun, Ya da Ebediyen Susun!
Hüyük’te Turizm Bayramı
Aynı Depremi Bin Kere Yaşamak
İNSANA YATIRIM YAPMAK
NAMAZIM, HER TÜRLÜ İBADETİM, HAYATIM VE ÖLÜMÜM ALLAH İÇİNDİR
TÜRKİ CUMHURİYETLERİN JEOPOLİTİK KÖRLÜĞÜ
Dilli şeytan
REZİLLİK DİZ BOYU
Mart Ayı Satış Rakamları Açıklandı!
İRAN – ABD İLİŞKİLERİ
Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri
ÇUMRA KARKIN’DA TANDIR EKMEĞİNİN SICAK YOLCULUĞU
KIZILDERELİ KATLİAMI
Acı nedir bilir misiniz?
Vücudunuz sizin aracınızdır. Bu sebeple egzersiz yaparken motorun çalışır durumda olması gerekir. Doğru zamanda doğru miktarda doğru yakıt (yiyecek ve içecekler) ile vücut güçlendirilmelidir. Amerikan Spor Hekimliği Koleji, egzersiz sırasında kan şekeri konsantrasyonunun korunmasına yardımcı olmak, egzersiz performansını en üst düzeye çıkarmak ve iyileşme süresini maksimuma çıkarmak için egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında yeterli gıda tüketilmesi gerektiğini vurgularken egzersizden önce, egzersiz sırasında ve sonrasında sıvı kayıplarını dengelemek için yeterince sıvı tüketilmesi gerektiğinin de altını çiziyor. Bu anlamda egzersize başlamadan önce vücudun ihtiyacı olan yakıt ile doldurulmaması benzinsiz bir aracı kullanmaya benziyor. Yani verimli bir antrenman için egzersiz öncesi vücudun ihtiyacı olan yiyecek ve içecek yakıtını vücuda vermezseniz yeterli enerjiniz olmaz ve antrenmandan fayda sağlayamazsınız. Egzersiz öncesi beslenmenin püf noktası egzersiz esnasında oluşabilecek halsizliği önlemektir. Eğer egzersiz öncesi çok fazla vaktiniz yoksa elma veya muz gibi meyvelere şans verebilirsiniz. Fakat egzersiz öncesi ideal beslenme planı egzersizden iki saat önce bol su tüketimiyle beraber tam tahıllı gevrekler, tam buğday ekmeği, yoğurt, tam tahıllı makarna, esmer pirinç, meyve ve sebzeler gibi sağlıklı karbonhidratlardan oluşur. Antrenman esnasında ise su tüketimi oldukça önemlidir. Bununla beraber eğer 1 saatten kısa süren egzersiz yapacaksanız egzersiz sırasında yemek yemenize gerek yoktur. Ancak egzersizin daha uzun sürmesi durumunda yani yüksek yoğunluğa sahip egzersizlerde yoğurt, kuru üzüm veya muz gibi her yarım saatte bir 50-100 kaloriye denk gelen karbonhidrat tüketmelisiniz. Egzersiz sonrasında ise su tüketimi ile beraber sıkma meyve suyu tercih edebilirsiniz. Egzersizden sonraki 20-60 dakika içinde kaslarınız karbonhidrat ve proteini enerji olarak depolar. Egzersiz sonrası tüketeceğiniz protein, kaslarınızın hem onarılmasına hem de büyümesine yardımcı olur.
Verdiğim bu öneriler genel bilgilendirme niteliğindedir ve her bireyin vücut yapısı ve işleyişi farklıdır. Bu anlamda egzersiz öncesinde, esnasında ve sonrasında amacınız vücudunuz için en iyi olanı yapmak olmalıdır. Unutmayın ki hangi egzersizi yaptığınız, bu esnada vücudunuza yakıt olarak ne koyduğunuz sizin elinizdedir.
*https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/food-as-fuel-before-during-and-after-workouts
8 SORUDA ELİMİNASYON DİYETİ
YO-YO DİYETLERİ
GÜN BOYU DİNÇ KALMANIN 4 YOLU
BUĞDAY ALERJİSİ
10 MADDEDE BESLENME EFSANELERİ
SAĞLIK İÇİN HAREKET
BAĞIRSAKLAR ve STRES
ŞEKER ALKOLLERİ
METABOLİZMA
KARDİYO 101