DOLAR
38,47
EURO
43,70
STERLİN
51,52
GRAM
4.110,17
ÇEYREK
6.755,24
YARIM ALTIN
13.501,48
CUMHURİYET ALTINI
26.877,48

Magnezyumun Sağlık Üzerine Etkileri

Magnezyum vücudumuzda meydana gelen pek çok biyokimyasal reaksiyon için gerekli bir mineraldir. Kas ve sinirlerin normal fonksiyon gösterebilmesi, kalp atım hızının korunması, güçlü bir bağışıklık sistemi ve güçlü kemikler için oldukça önemli olduğu belirtilmektedir. Bu etkilerinin dışında magnezyumun son yıllarda yapılan çalışmalarda kandaki şekerin enerjiye dönüşümünü sağladığı ve bu sayede insülin direnci gelişimini engellediği ve kan basıncını düzenlemedeki rolü de gündeme gelmiştir. Sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor ve C vitamini gibi vitamin ve minerallerin biyoyararlılığı bakımından da ihtiyaç duyduğumuz magnezyum mineralinin cildi güzelleştirici, saçları ve tırnakları güçlendirici etkileri vardır. Sinir sisteminin aşırı duyarlılığını azaltarak sakinleşmeye yardımcı etkileri dolayısıyla anti-stres minerali olarak da isimlendirilen magnezyumun bilinen diğer faydaları ise astım ve alerjik nezleyi hafifletmesi, kramplara karşı koruyuculuğu ve adet sancılarını azaltmasıdır. Magnezyum eksikliği böbrek, kalp, beyin ve karaciğer fonksiyonlarında olumsuz etkilere neden olur. Bu olumsuz etkiler; unutkanlık, öğrenme güçlüğü, halsizlik, titreme, uyku bozuklukları, iştah kaybı, sinirlilik, depresyon, uyum bozuklukları, böbrek yetmezlikleri, kalp çarpıntıları ve kas krampları gibi etkilerdir. Tıbbi rahatsızlıkların önemli bir kısmının magnezyum eksikliğine bağlı olduğu ve özellikle stres, gebelik ve emzirme dönemlerinde magnezyum ihtiyacının arttığı bilinmelidir. Sigara ve alkol kullananlarda magnezyumun böbreklerden atımı arttığı için alkolik bireylerde magnezyum eksikliğine bağlı kalp rahatsızlığı riski artmaktadır. Gebelikte eksikliğine bağlı olarak erken doğum riskinde de artış rapor edilmiştir. Magnezyum bakımından zengin yiyecekleri sıralayacak olursak; özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, ayçiçek ve kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlar, sofa fasulyesi, tam tahıllar, buğday rüşeymi doğal magnezyum kaynaklarıdır. Ayrıca kakao tozu, muz, avokado, fındık, yer fıstığı, mısır, balık ve tavuk eti, peynir, yumurta, patates ve portakalda da bol miktarda bulunmaktadır. Besinlerle fazla miktarda alımı olumsuz bir etkiye neden olmazken supleman olarak günlük 250-400 mg kullanımının güvenli olduğu bildirilmekle birlikte ishal gibi bazı yan etkileri söz konusu olabilir.


Yazarın Diğer Yazıları