YENİ KONYA YATIRIMI

Kendini Ağustos zanneden bir Mayıs günüydü . Sıcağın şiddetinden bir an önce kurtulabilmek için adımlarını hızlandırdı ve apartmanın serin kucağına sığındı. Meslek alışkanlığı gözleri gayri ihtiyari apartman girişindeki posta kutularına gitti .”Acaba gazete olan var mı "diye bakındı ama maalesef... Sonra görüşme yapacağı iş yerinin ziline dokundu ve biraz da merakla beklemeye başladı . İçeri girdiğinde iyi giyimli , babacan tavırlı bir bey yerinden kalktı ve yer göstererek merhabalaştı . İlerleyen dakikalarda gözleri ortadaki sehpanın üzerine kayınca birkaç çeşit gazete olduğunu fark etti . Gelirken gördüğü posta kutularının boş olması içini acıtmıştı ;birden geçti. Geneli ulusal olsa da mahalli , yerel var mı diye bakıyordu ki ;Yeni Konya yazısı sanki gurbette dostunu görmüş bir insan ruhaniyeti ile sevindirdi onu . Adam : -Gençliğimden beri alırım , belki 40 seneyi geçmiştir . Önce bayiye giderdik ama şimdi ayağımıza geliyor. Benim için Yeni Konya okumak ; her sabah Konya esnafıyla ,siyasetçisi ile yolda yürüyen Mehmet amcadan evinde yemeğini yapan Fadime teyzesine kadar Konya halkı ile buluşmak gibi " dedi . Hiç ummadığı bir yerde , yeni tanıştığı birinden bu sözleri duymak Yeni Konya ‘ya emek veren biri olarak o kadar mutlu etmişti ki ; denizde yelkenlisini sürebilmek için rüzgâr bekleyen bir kaptanın tam istediği gibi bir havayı bulmasıyla tüm yelkenlerini açışı gibi büyük bir güç gelmişti .
-Yeni Konya 1949'da basın hayatına başladığına göre en az 40 senedir yanımızda olan sizin gibi kadim bir dostu bulmak bize güç verdi .Özellikle sözleriniz "neden gazete ?”sorusunun içini doldurdu sanki dedi .
Çünkü gazete okumak , biraz da hayatı okumaktır. Hayatın sahneye çıkma yeridir gazete sütunları . Halkın konuşan dili , gören gözü, işiten kulağı olmaktır . Hak namına mektum bir şey kalmasın diye uğraşmaktır. Eğer Konya'da bir gazete çıkartmak istiyorsanız; normal bir yerel gazeteden daha fazlasına talipsiniz demektir. Anadolu'nun kuruluşuna tanık olan bu topraklar medeniyetin en eski mirasına da sahiptir . Mevlana'nın ,Baha Velet ‘in ,Muhiddin'i Arabi ‘nin Sadrettin Konevi' inin ,Burhanettin Kadı ‘nın ve daha nicelerinin ilmi, Nasrettin Hoca'nın ince zekası ile sunulmuş nükteleri ile ilmek ilmek işlenmiş kültürü ; her sokağında ,türküsünde ,insanında nakış nakış kendini gösterir. Yerleşik yapının en eski merkezlerinden biri olan Çatalhöyü' ğü bağrında taşıyan bu şehir ; bilginin ,başkaları için yararlı olmanın, birbiri için yaşamanın değerini en iyi bilen insanlarla kâimdir .
Yeni Konya tüm bu sorumluluğu bilerek yola çıkmıştır . Derler ya ; "bir ülke karanlıktır eğer bir sokağı sönükse” .İşte ;amaç o sokağın ışığı olabilmektir . Bu gazetede çalışan her yürek birbirine paralel, birbirine sarılı iki soruyu kendine her yeni günde sorar. Kaliteyi yakalayabilmek için :
1)Doğru işimi yapıyorum ?

2)işimi doğru yapıyor muyum ?
14-30 yaş arasındaki gençler ; içinde büyüdükleri hızlı teknolojinin gereği” gazete okumasam da olur, internetten haberleri takip ediyorum ,bilgi alıyorum hatta internet gazetesini okuyorum "diyebilirler .Ama hiç gazetedeki insan ruhunun aktarımı internet sayfalarında olur mu ? Hikayeyi elinizde tutmak , gazetenin sayfalarını açarak her köşesine göz gezdirmek, her habere bakmak , ruhunuza her gün yaşamı tatlandırmaya dair bir tuğla daha koyar. Okuma alışkanlığı 11-14 yaşlarda tam olarak kazanılırmış . Şehrimize ait bir gazeteyi çocuğunuza vererek ona sadece bir alışkanlık kazandırmasınız . Şehrin havasını, suyunu ,köklerini ,kültürünü de iyileştiren bir serum gibi vücuduna zerk edersiniz . Bir yerel gazete okumak bize ne verir.? İnsanı anlamayı , şehrini sevmeyi, kendimizi tanıyıp , geliştirmeyi...
Ve biz biliriz ki ; en büyük ve kârlı yatırım kendimize yaptığımız yatırımdır


Yazarın Diğer Yazıları