DOLANDIRICI

             

  Sevdiğinin gözünde türkü yakılacak kadar biricik olan fındık burunlar, kahve fincanı ağızlar, elmas gözler, yay kaşlar biricikliğini kaybedeli türküler şarkılar da "oynama şıkıdım”seviyesinde..

  Herkesin gözü, kaşı ,burnu, yanağı tekrar çiziliyor ve herkes tab edilmiş bir fotoğraf gibi benzer..

  Oysa altın orana uymayan o kaşın, gözün,yüzün seni farklı kılıyor. O farklılık da seni güzelleştiriyordu.

  İlm-i sima diye bilinen, bugünkü ismiyle fizyonomi( yüz okuma sanatı) pek çok dalda; iş dünyasında, emniyet, istihbarat, psikoloji ve iletişimde karakter analizinde ve kişileri tanımada kullanılıyor ama kişinin alnına kadar tüm yüzünü değiştirebildiği günümüzde ne kadar tutarlı olacak bilemiyorum ..

   -"Ya benim yüzüm tam bir sahtekar yüzü kardeşim” diyordu yıllar önce birisi. "Hatta Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretlerinin Marifetname' sine baktım. Benim suret tam güvenilmez adam sureti.”

  Epey gülmüştüm kişinin kendini acımasızca eleştirmesine ama artık sadece estetikle değil sanal dünyada da yüzler aldatıcı.

  Günümüzde dolandırıcılığın çeşitleriyle ilgili bir bilgi konferansına katıldım ve duyduklarım "insan bozulunca!!” dedirtti .

  "Sazan sarmalı” olarak geçen; filmlere konu olmuş dolandırıcılık o kadar yayılmış ki araba,ev, kira alışverişlerinde emniyet güçlerinin en çok karşısına çıkan, internet üzerinden yapılınca daha da çetrefilleşen bir aldatma.

    Yüzünü 25 gibi gösterip 50 -60 yaşında çıkan;kız çocuklarını taciz eden hesaplar..

  Bir kafede yemek yiyince ya da bir alışverişte kartınızı uzattığınızda eğer” ilk makine çekmedi "diye kasa altından ikinci post makinesi çıkartılıyorsa ilkinin kart kopyalama cihazı olma ihtimali!.

    Karakter bozulduysa insanın dolandırıcılıkta bin yolu var.

  Buğdayın ıslak yerini çuvalın altına denk getiren satıcıya aldatan bizden değildir buyuran;aldatanı” biz” Müslüman kimliğinin dışına koyan efendimizin uyarısı gönlümde anlatılanları dinlerken karakteri bozuk insanlar olsa da ben insanın mayasına inanacağım dedim.

  Çirkinlikler çoğalsa da her dönemin güzellik güneşi daha parlak olacak ve dolandırıcının silahı muhakkak kendini vuracak….


Yazarın Diğer Yazıları