E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da hayvanları tek tek tutup aşıladılar! Bu hastalık enfeksiyonu beraberinde getiriyor

23 Mayıs 2024 Perşembe 14:50
Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı“ kapsamında büyükbaş hayvanları aşılama ve kimliklendirme çalışmalarını sürdürüyor.

Aşılama, hayvanları hastalıklardan korumanın en etkili yollarından biri olarak öne çıkıyor. Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı" kapsamında, 15 Haziran 2024 tarihine kadar devam edecek olan Şap Aşılama Kampanyası ile hayvan sahipleri hayvanlarının aşılarını yaptırabilecekler.

Şap hastalığı nedir?

Hayvanlarda bulaşıcı bir viral hastalık olan şap hastalığı, genellikle koyunlar, keçiler ve sığırlar gibi geviş getiren hayvanlarda görülür, ancak diğer hayvan türlerini de etkileyebilir. Şap virüsü, ağızda, burun boşluğunda, ayaklarda ve bazen meme uçlarında kabarcıklara neden olur. Bu kabarcıklar, genellikle yaralar ve enfeksiyonlarla sonuçlanabilen ağrılı ülserler oluşturabilir.

Şap, hayvanların hareketlerini kısıtlayarak, süt ve et üretimini azaltarak ve hatta ölümlere neden olarak ciddi ekonomik kayıplara yol açabilir. Ayrıca, şap virüsü insanlara da bulaşabilir ve insanlarda hafif bir grip benzeri hastalığa neden olabilir, ancak insanlar için ciddi bir tehdit oluşturmaz.

Dünya çapında birçok ülkede görülen ve sık sık kontrol altına alınmaya çalışılan bir hastalık olan şap hasatalığı bu nedenle, hayvan sahipleri genellikle hayvanlarını şap gibi hastalıklardan korumak için düzenli aşılama ve diğer önleyici tedbirler alırlar.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER