E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Adı da tadı da pek sevilmiyor! Müdavimleri Konya’nın dağlarını gezip tek tek topluyor

İnternet Editörü
13 Kasım 2023 Pazartesi 14:57

Sonbahar mevsiminde olgunlaşan alıç, kuşburnu ve kızılcık gibi dağ meyvelerinden biri olan muşmulanın zamanı geldi.

Semt pazarlarında da satılan muşmulanın vücuda faydası çok olsa da sevini bir hayli az.

Pazarda çok karşılık bulmayan muşmulayı sevenler dağları adım adım gezip ağacını arıyor.

Konya'nın dağlık bölgeleri ile şehir merkezine yakın kırsal mahallelerde kendiliğinden yetişen muşmula ağaçları müdavimleri tarafından aranıp bulunuyor.

Muşmulanın faydaları:

Her yörede farklı isimlerle bilinen muşmulaya döngel ve beşbıyık da deniyor.  

Düşük kalorili olmasıyla dikkat çeken lif, vitamin ve mineral bakımından zengin bir meyve olan muşmula, sindirim sistemini düzenleyerek bağırsak sağlığını destekliyor.

Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olan muşmula özellikle yara, ağız içi apse gibi durumlarda vücuda destek olur.

Muşmula nasıl yenir?

Olgunlaşmamış muşmula ağızı burar ve tıpkı ayva gibi yemesi biraz zordur.

Dalından koparıldıktan sonra olgunlaşması beklenir.

Yumuşadıktan sonra kabuğu soyulup çekirdeği çıkarılarak yenilir.

Taze tüketildiğinde çok daha sağlıklı bir meyve olan muşmula püre haline getirilip de yenilebilir.

(Meltem Gürbüz)

 

DİĞER HABERLER