Konya’daki bu ilçe adını pirinçten alıyor! Kendi gitti adı kaldı

 Konya’daki bu ilçe adını pirinçten alıyor! Kendi gitti adı kaldı

Konya'da iklim şartları elverse de tarımı yapılmayan bir ürün var. Ekonomik değeri az olan ya da çok su tükettiği için ekimi yapılmayan ürünler var. 

Konya'daki 31 ilçeden biri olan Çeltiğe ismini veren pirincin üretimi de uzun yıllardır yapılmıyor. 

Konya'da pirinç üretimi neden yapılmıyor. 

Konya'nın kurak bölgeleri olduğu gibi su sorunu yaşamayan ilçeleri de var. 

Konyalı çiftçiler uzun yıllar önce pirinç üretimi de yapıyordu. Hatta Konya'da adını pirinçten alan Çeltik ilçesi pirinç üretiminin merkezi konumundaydı. Çeltik ilçesinde pirinç üretimi aniden durduruldu. 

Çeltik pirinç üretimini neden durdurdu! 

Çeltik'te pirinç üretiminin durmasının nedeni sanıldığı gibi verimin düşmesi ya da suyun azalması değil… Pirinç tarlaları nedeniyle bataklık bölgeleri çoğalan ilçede yaşanan sivrisinek istilası pirinç üretiminin durmasına sebep oldu. Çeltik'te sivrisinekler o kadar çoğaldı ki bölge yaşanmaz bir hal almaya başlamıştı. Pirinç tarlalarında çoğalan sivrisinekler nedeniyle ortaya çıkan sıtma hastalığı ilçe merkezinin taşınmasına bile sebep olmuş.

Sivrisinekler mülki haritayı bile etkiledi! 

Konya'ya bağlı Çeltik, 1902 yılında ilçe yapıldı. Çeltiğin ilçeliği sadece 10 yıl sürdü. 1912 yılında bataklığı andıran Çeltik "yaşanmaz raporu” alınca ilçe statüsünü kaybetti. 1958 yılına kadar köy kalan Çeltik 1968 yılında kasaba yapıldı. Çeltiğin yeniden ilçe olması 1990 yılına kadar uzadı. 

Bataklıklar kuruldu!

Pirinç üretimini durduran Çeltikliler bataklık alanların kurumasıyla başka ürünlerin tarımını yapmaya başladı. Türkiye'de şehir merkezine en uzak 2. İlçe olan Çeltik, Eskişehir ve Afyonkarahisar'a Konya'dan daha yakın olmasıyla da dikkat çeken bir ilçedir.

(Selman Kaya)

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER