Hem sağlığa faydası hem de yemekleri tatlandırmasıyla öne çıkan kapya biberin hasatı ve satışı başladı. Konya'da salçalık kapya biberin salça yapımı heyecanı tüm ev hanımlarını sardı.
YÜZDE 70 SALÇA VERİMİ VAR
Salçalık kapya biberin hassas bir ürün ve gününde toplanması gerekiyor. 10 kilogram biberden normalde 3 kg salça elde ediliyor. Salçalık kapya biberinden 10 kg'dan 7 kg salça elde ediliyor, bunun da Kapya biberini daha da değerli hale getiriyor.
KONYA'DA SALÇALIK BİBER KAÇ TL?
Konya'da salçalık kapya biberi 25-30 liradan alıcı buluyor. Salçalık kapya biberinin 25-30 liradan alıcı bulması çiftçilerin yüzünü güldürürken salça yapmak isteyen ev hanımlarını da biraz tedirgin ediyor.
SALÇALIK BİBER YAPILIŞI
Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini iyice ayıklayın.
Hepsini iyi parçalar halinde doğrayıp aralarına kaya tuzu serperek tencereye aktarın.
Az miktarda sıcak su eklediğiniz malzemelerin tencerenin kapatıp 20 dakika kadar pişirin.
Suyunu süzdüğünüz biberlerin posasını tel süzgeçten geçirin ya da biberleri el blender'ı ile püre haline gelene kadar çekin.
Ardından biber püresini kurutmaya başlayın. Bunun için tuz eklediğiniz salçanızı geniş tepsilere koyup güneşte ya da fırında kurutabilirsiniz. Güneşte kurutacaksanız üzerine temiz bir örtü örtmeyi unutmayın.
Kurumakta olan salçalarınızı üstlerinin kabuk bağlamaması için günde birkaç kez karıştırmayı ihmal etmeyin.
Kavanozlara aktardığınız salçaların kapaklarını sıkıca kapatın. Salçalarınızı güneş almayan bir yerde saklayın. Kapağını açtığınız salçayı buzdolabına kaldırın. (Mustafa İlker Şen)