Konya'da salçalık biberler pazarda yerini almaya başladı. Yemeklerin vazgeçilmez tatlandırıcısı olan biber salçası ev kadınları tarafından yapılmaya başlandı.
Biber salçasının yapımı başladı
Ağustos, Eylül aylarında yapımına başlanan biber salçası vatandaşları düşündürüyor. Biber salçası yapmak isteyen ev hanımları biberi kaç kilo alırsak kaç kilo salça çıkar? Fazla alırsak telef olur mu? Konusu merak ediliyor.
Biber salçası bilimsel tabiriyle kırmızıbiber veya tatlı uzun biber ve tuzdan yapılmış, Türkiye kökenli kalın, koyu kırmızı bir macundur. Biberlerin sapları ve tohumları çıkarılır ve daha sonra biber ezilir ve tuz eklenerek yapılıyor. Tencere yemeklerinin olmazsa olmazı olarak nitelendiriliyor.
Yemeklerin olmazsa olmazı
Biber salçası, yemeklerinize renk ve lezzet katmanınız için olmazsa olmazıdır. Salça yapımının en önemli noktalarından biri, doğru malzeme miktarlarının kullanmaktır. Salça yapımında öne çıkan domates ve biberlerin dengesi, sonuçta elde edeceğiniz salçanın kalitesini belirler. İhtiyacınıza göre belirlediğiniz miktarda domates ve biber alımıyla işe başlayın.
Konya'da salçalık biber kaç TL?
Konya'da salçalık kapya biberi 20-30 liradan alıcı buluyor. Çeşit farklılığı olan diğer biberler ise 10-30 lira arası tezgahlarda bulmanız mümkün.
Kaç kilo biberden kaç kilo salça çıkar?
Biber cinslerine göre değişiklik gösterse de normalde 5 kilo kırmızı biberden yaklaşık 1 kilo salça elde edilir. 100 kilo biberden 15-20 kilo ortalama salça çıkar. 50 kg biberden ortalama 10-15 kg salça çıkıyor. Biber cinslerinden kapya biberinde ise 10 kilo biberden 7kilo salça çıkıyor.
Evde biber salçası nasıl yapılır?
Salçaya kullanacağınız biberleri ve salçaya acılık vermesi adına kullanacağınız acı sivri biberlerin sap kısımlarını bıçak yardımıyla kesin. Çekirdekleri çıkartın.
Zedesiz ve etli biberleri gelişigüzel iri parçalar halinde doğrayın. Aralarına az miktarda kaya tuzu serperek derin ve kapaklı bir tencereye yerleştirin. Çok az sıcak su ilavesiyle kapağı kapalı tencerede 20 dakika kadar pişirin.
Biberlerin haşlama suyunu çorba gibi farklı tariflere lezzet katması için ayrı bir yere süzdürün.
Daha özlü ve pürüzsüz kıvamlı bir salça elde etmek için tel süzgeçten geçirdiğiniz biberlerin kabuk kısımlarını kullanmamak üzere bir kenara ayırın. Diğer bir yöntem kısa süre haşlanan biberleri el mikseri yardımıyla püre haline getirin.
Hazırladığınız biber püresini salçaya dönüştürmek için iki seçeneğiniz var. Birinci yöntem biber püresini güneşte bekletip fazla suyunu çektirmek.
Bu yöntemde tadına bakarak kaya tuzu eklediğiniz biber püresini geniş tepsilere alın. Tepsileri toz vb. çevresel faktörlerden etkilenmeyecek bir şekilde güneşte bekletin. Tahta bir kaşıkla günde iki kez karıştırıp fazla suyunu çektirin, kapağı sıkıca kapanan, temiz ve kuru kavanozlara aldığınız biber salçasını ters çevirip bir gece bekletin. Güneş almayan ve kuru bir yerde muhafaza ettiğiniz biber salçasını, bir kez açtıktan sonra üzerine bozulmaması ve uzun süre dayanması için ikinci bir kapak vazifesi görecek sıvı yağ döküp kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.
İkinci yöntem: Kaynatma. Elde ettiğiniz biber püresini derin bir tencereye alıp kısık ateşte, suyunu çekene kadar kaynamaya bırakın. Dibinin tutmaması ve sıçramaması için tahta bir kaşık yardımıyla aralarda karıştırmayı unutmayın.
Suyunu çeken ve kıvam alan biber salçasını sıcakken önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip bir gece bu şekilde bekletin. Bir kez açıp kullanmaya başladıktan sonra üzerine sıvı yağ döküp kapağı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza edin.