Konya’da Akşehir il olma yolunda diğer ilçeler yerinde sayıyor!
- Güncelleme Tarihi:
Konya’da bazı ilçelerin isimleri dönem dönem il olacak ilçeler arasında geçiyor. Bu listedeki ilçeler Ereğli, Akşehir, Beyşehir ve Seydişehir olarak biliniyor.
Konya'nın Akşehir ilçesi son haftalarda yaptığı etkinliklerle adından söz ettirmeye başladı. İl olmaya en yakın ilçe olarak görülen Ereğli ise yerinde sayıyor.
Akşehir adından söz ettiriyor
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin grup konuşmasında dile getirdiği 19 yeni il önerisi sonrası gözlerin üzerinde olduğu Ereğli ve diğer ilçeler yerinde gün sayıyor. Konya'nın başka ilçesi olan Akşehir ise son haftalarda yaptığı etkinliklerle adından söz ettirmeye devam ediyor.
İl olma yolunda
Ereğli'den daha küçük olan Akşehir ilçesi il olma yolunda hızla ilerliyor. Ardı ardına yaptığı projeler ve organizasyonlarla ismini duyurmaya başladı. En son yaptıkları uçurtma şenliği ve programlarla binlerce insanı Akşehir'e çektiler.
138 sporcu katıldı
Akşehir'de düzenlenen 10. Akşehir XC Open Türkiye Yamaç Paraşütü Mesafe Şampiyonası ve Eğitim yarışmasına ev sahipliği yaptı. Yarışmaya birçok ülkeden 138 sporcu katıldı ve binlerce ziyaretçinin ilgi odağı oldu.
Akşehir tarihi boyunca nüfusu fazlalaşan bir ilçe
Tarih boyunca hep önemli bir yerleşim, ticaret, kültür merkezi olan Akşehir'e ait ilk arkeolojik bulgular Neolitik Dönem'e kadar uzanıyor. Hititler zamanında Akşehir'in adı Thymbrion'dur. Zamanla Frigya egemenliğine daha sonra Anadolu'da egemenlik kuran Lidyalılar'ın yönetiminde kalan Akşehir'in önemi daha da artmıştır. "Krallar Yolu" Akşehir'den geçmektedir. Akşehir, MÖ 3. yüzyılda, Philomelium "Bal Sevenler" adıyla anılmaya başlanmıştır. Pers ve Hellenistik dönemlerden sonra kent, Roma daha sonra da Bizans egemenliğine geçer.
"Belde-i Beyza"
Araplar Akşehir'i, beyaz çiçek açmış elma ve erik ağaçlarının görüntüsünden dolayı "Belde-i Beyza" (Beyaz Şehir) olarak anmışlardır. Ancak sonra Anadolu'ya yayılan Türkler, Kutalmışoğlu Süleyman Şah komutasında kenti almışlardır. [[Haçlı Seferleri]], Selçuklu taht kavgaları, Moğol istilası sıralarında sürekli savaşlar yaşayan Akşehir (Akşar) büyük yıkımlar yaşamıştır. 1381 yılında Padişah Murat Hüdavendigâr'a satılarak Osmanlı egemenliğine girse de Y. Beyazit'in Timur'a yenilmesi ile Moğollar'ın, Fetret Dönemi'nden sonra Karamanoğulları'nın eline geçer. Bu olaydan sonra Akşehir'de Oğuzların Avşar boyuna ait Türklerin oranı artmıştır. Fatih Sultan Mehmet 1467 yılında Akşehir'i fethederek Osmanlı topraklarına katar. 19. yüzyıl sonlarında Akşehir'de kaymakamlık yapan Bereketzade İsmail Hakkı'nın hatıralarında verdiği bilgilere göre; Akşehir'in çevre kasabalarıyla birlikte 100.000'den fazla nüfusu vardır. Akşehir sosyal ve ekonomik bakımdan canlı bir merkezî yerleşim birimidir.
Tarık Buğra Akşehiri anlattı
Türk Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası Sakarya Meydan Muharebesi'nden sonra, 18 Kasım 1921 tarihinden itibaren Garp (Batı) cephesi karargahı Akşehir'e yerleşir. Kumandan İsmet (İnönü) Paşa TBMM'den ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'dan aldığı emirlerle "Büyük Taarruz"un hazırlıklarını 9 ay boyunca Akşehir'de yapar. Akşehir, bir anlamda sinesinde Büyük Taarruz'u doğuma hazırlar. Mustafa Kemal Paşa'nın da katılımıyla son hazırlıklar tamamlanır ve 24 Ağustos 1922 tarihinde, Batı Cephesi Karargahı ve bağlı kuvvetlerimiz Büyük Taarruz için Akşehir'den Afyon'a doğru hareket ederler. Ünlü yazar, Tarık Buğra, ''Küçük Ağa'' romanında işte o günlerin Akşehir'ini anlatmıştır.
20. yüzyılın ilk çeyreğinde 1. Dünya Savaşı'nın başlaması sonucunda Anadolu'daki diğer birçok yerleşim yeri gibi Akşehir'de savaştan etkilenmiştir. Savaş sırasında birçok Ermeni, Tehcir Kanunu uyarınca şehri terk etmiştir. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra başta Bermende (Savaş köyü) olmak üzere Akşehir ve çevresinde yaşayan Rum nüfustan 799 kişi, mübadele ile Yunanistan'a gönderilmiştir. 2. Abdülhamit döneminde Çarlık Rusyası'ndan gelip Akşehir Gölü çevresine yerleşen ve balıkçılıkla uğraşan Ortodoks Don Kazakları 1960'ların sonlarına kadar ABD'ye göç etmiştir. Akşehir'in gayrimüslim nüfusu bu göçler sonucunda yok olmuş, şehrin multikültürel yapısı baltalanmış ve homojenleşmiştir.
Önemli Not:
Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.
Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
F
Ferdi42.5
1 yıl önce
Ne alakası var ya Ereğli yi sollamış Ereğli resmi olmasa da bir il niteliğinde şehir koskoca bir ilçe bunu görmezden gelinemez konum olarak Konya'dan ayrılmış ayrı bir şehir konumunda zaten
Cevapla
Begen (8)
Begenme (22)
F
Ferdi42.5
1 yıl önce
Ne alaka bu şimdi
Cevapla
Begen (2)
Begenme (19)
SK
Salih Karaoğlu
1 yıl önce
Taraflı haber
Cevapla
Begen (5)
Begenme (15)
P
Pala
1 yıl önce
EREĞLİ nüfus yönünden konyaya uzak mesafesinden il olmayı hak eden bir ilçe.Erğlinin nüfusu 151000.Akşehirin nüfusu 65000 Aradaki fark 2kat ereğli büyük
Cevapla
Begen (6)
Begenme (18)
A
A.a
1 yıl önce
120 bin e yakın aksehirin nüfusu evet uzaklık olarak büyüklük olarak Ereğli daha yakın ama siyaset nerden yana iş ordan yana
Begen (10)
Begenme (1)
D
Davut
1 yıl önce
Ereğli'nin nufusu'nu yazarken 30-40 km mesafedeki köyleri kasabaları dahil et, Akşehir'i yazarken sadece şehir içini yaz ki onu bile eksik yazmışsın kafadan sallamışsın. Milleti kandıracağını zannediyorsan ama anca kendini kandırırsın. TÜİK in sitesine bir bak bakalım ne kadarmış Akşehirin gerçek fiili nüfusu.
Begen (16)
Begenme (1)
A
Ali
1 yıl önce
Akşehir in nüfusu 65bin değil ki
Begen (9)
Begenme (0)
C
Çağlayan
1 yıl önce
Sen önce Akşehir in nüfusunu öğren sonra yorum yap emi
Begen (11)
Begenme (0)
ON
Osman Nuri Gülay
1 yıl önce
Yok nüfusu 35 bin. Bari düzgün salla.
Begen (4)
Begenme (1)
AL
Akşehir li
1 yıl önce
Akşehir nüfusu nerde 65.000 pala 100 binden fazla
Begen (4)
Begenme (0)
AB
Ali Baba
1 yıl önce
Müslüman olmayan yerler fetih edilir.. Osmanlı Akşehiri fethetmedi karamanoglullarindan aldı...
Cevapla
Begen (2)
Begenme (3)
4
42.KONYA
1 yıl önce
Ereğli 'nin il olma olasılığı daha fazla.
Cevapla
Begen (5)
Begenme (9)
N
Necati
1 yıl önce
Ereğli ve Akşehir olabilir, diğerleri boşa heveslenmesin. Akşehir'in Cumhuriyet öncesi sancak (il) olduğu gerçeği, Büyük Taarruz'un burada planlanması, Nasreddin Hoca Seydi Mahmut Hayrani, Hacı İbrahim Veli, Seyyid Yunus, Nimetullah Nahcivani, Akşehir (Napolyon) kirazı, kurusa da gölü, kültürü, doğası, gelişmiş organize ve yerel sanayisi var. Turizmi var, paraşüt, bisiklet, trekking, dağcılık gibi doğa sporları var. Akşehir çok dolu. Ereğli'nin ekonomisi yeter.
Cevapla
Begen (9)
Begenme (2)
U
Ufuj
1 yıl önce
Bu haberlere gerek yok.Boyle bir gündem yok.İlceleri birbirine"düşürmeyelim."
Cevapla
Begen (2)
Begenme (0)
BB
Bilge bayam
1 yıl önce
Haberi okutmak için atılmış başlık ,yazının başlığı bu olmasaydı haber bu kadar okunmazdı
Cevapla
Begen (0)
Begenme (4)
MB
Mustafa bozkırlı
1 yıl önce
Akşehirve ereğli konyamizin değerli ilcelerinden fakat bir bozkır li olarak ereğlinin yapısı itibariyle il olmayı hakkettiği ne inanıyorum, tabi yinede konyamiz ve ilkelerimiz adına hayırlısı ne ise o olsun
Cevapla
Begen (1)
Begenme (5)
M
Murat
1 yıl önce
Ereğlide ne var.iki ağaç arası 40 km.Aksehirin yeşilliği,kirazı, Nasreddin hocasi,Batı cephesi karargâhi vs vs Ereğli'de ne var.Kus uçmaz kervan geçmez..
Cevapla
Begen (8)
Begenme (2)
OU
Osman Üstün
1 yıl önce
Patlatın bakalım patlatın,bütün yatırımlar Akşehire ereğli gözden ırak en son ereğliye,bütün bunlar gözümüzden kaçmıyor,zaten Konyalı mülletvekili zevatlar Konya Büyükşehir istemiyor
Ama su paralarından başlamak üzere en ufak bir hakkımız geçiyorsa helal etmiyoruz,seçimlerde oy da vermeyeceğim
Cevapla
Begen (0)
Begenme (3)
U
Uğur
1 yıl önce
Ne alaka admin haber diye yapmışsın herkes biliyor ereğlinin vilayet şartlarını daha uygun olduğunu kılıçdaroğlu akşehire vilayetlik sözü vermişti gelsinde yapsın
Ereğlinin refaransı sayın bahçelidir böyle biline
Cevapla
Begen (0)
Begenme (2)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı,
küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı,
kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir
yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar.
Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”