Ali Paşa Camii, 18. ve 19. Yüzyıllarda Selçuklu döneminde ilçe merkezine inşa edilmiştir. İnşasında kullanılan ilgi çekici malzemeler dikkat çekiyor. Selçuklu o dönemde bu cami inşasında ahşap destekli ve mimarisine uygun biçimde düz toprak damlı olarak yapılmıştır. Caminin giriş cephesi batı ucunda kesme taştan yapılmış bir güdük minaresi bulunuyor.
Cami ve minare farklı tarihte yapıldı
18. yüzyılda Ali paşa tarafından yaptırıldığı söylenen cami ile minare arasında görülen uyumsuzluk, cami ve minarenin farklı zaman diliminde yapıldığını düşündürüyor. Giriş kapısının üstünde Fetih Suresi'nden alınmış bir ayet, onun altında da bir dua cümlesi ve onun da altında caminin inşa tarihini gösteren ‘H 1271/1854-55M' tarihi yer alıyor.
Caminin yapısı
Caminin halısı tek merkezden çıkan ışınsal eğrilerin oluşturduğu çarkıfelek motifi yapılmıştır. Caminin ahşap korkulukları ve birbirini takip eden motiflerinden oluşan dekorasyon göz alıcı biçimde düzenlenmiş. Camide iki parça yapraktan oluşan sancak bulunuyor. Sancak parçalarının etrafı simli püsküller ile çevrilmiştir. Sancağın tahrip olmuş parçasında şöyle bir yazı yer alıyor, ‘Konya vilâyetinde Esbkeşân kazâsında Zıvarık karyesinde Büyük Camii Şerif'e üç yüz gurresinin yadigârıdır.
Konya'nın benzer örneklerinden
Ali Paşa Camii, mimari kuruluşu, ahşap süslemeleri ve dekorasyonu ile 18-19 yüzyılları arasında Konya ve çevresinde görülen ahşap camilere benzerliği ile tarihi geçmişinin benzerliklerini ortaya çıkarıyor.
(Sibel Karaca)