Konya’da gizemi çözülmemiş yer: Cennet Çukuru

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da gizemi çözülmemiş yer: Cennet Çukuru
Musalla Mezarlığı içerisinde bulunan ‘Cennet Çukuru’ şehitliği içerisinde tarihsel öneme sahip olaylar barındırıyor. Halk tarafından pek bilinmese de asırlardır yerini ve tarihi geçmişini koruyor.

Malazgirt Savaşı öncesi Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan'ın Anadolu'ya gönderdiği birliklerin Konya'ya kadar gelip, Bizans askerleri tarafından haince şehit edilerek, cenazelerinin atıldığı yer olarak biliniyor.

Cennet Çukuru nerede? - Konya Aktüel - konya'da hayat...

‘Türklere Anadolu'nun kapılarını açan zafer'

Malazgirt savaşı, 26 Ağustos 1071 tarihinde Alparslan tarafından yönetilen Selçuklu ordusu ile Bizans ordusu arasında gerçekleşen savaş, Selçuklu'nun zaferiyle sonuçlandı.

Musalla Mezarlığı'nda bulunan diğer mezarlara göre daha derin seviye de olan ‘Cennet Çukuru' savaştan önce gelen Selçuklu ordusunun öncü birliklerinin şehit edildikten sonra cenazelerinin atıldığı yer olarak biliniyor.

Selçuklu birliklerinin ilk şehitliği 'Cennet çukuru' gizemini koruyor -  YouTube

Defin işlemleri durduruldu

Bu alanda 2006 yılından sonra defin işlemleri durduruldu. Belediye tarafından ise ‘Cennet Çukuru' adı altında tarihsel önem arz eden tabela yerleştirildi. Anadolu'nun ilk toplu mezar ve şehitlik olma özelliği taşıyan Cennet Çukuru'nda birçok tarihi mezar taşları ve lahitler yer alıyor.

Şehitler su ile dolu alana atılıyor

Yapılan tarihsel araştırmalara göre Sultan Alparslan, Malazgirt'i almadan önce Selçuklu öncü birlikleri Anadolu'ya geliyorlar ve burada Bizanslılarla savaşıyor. Rivayetlere göre, birlikler Konya'ya kadar geliyorlar ve Konya'da öncü birlikleri ile Bizanslılar arasında savaşıyorlar. Bu savaşta şehit olan Selçuklu birlikleri Bizans askerleri tarafından o dönemde içi su dolu olan bu alana atılıyor.

Unutulan şehitlik Cennet Çukuru

Cennet Çukuru adını nereden alıyor?

Yaşanan olayların arından bu bölgenin adı Cennet Çukuru olarak kayıtlara geçiyor. Fakat yapılan araştırmalara sonucu 100 yıl önceki kaynaklara bakıldığında bu isme rastlanmadığı görülüyor. 

Rivayete göre Kutalmışoğlu Süleyman Şah buraya bir kuyu açtırıyor. Bu kuyudan insanlar su ihtiyacını karşılıyorlar. ‘Zemzem aşılama' denilen bir olaydan bahsediliyor.

Burada hacdan gelen insanlar getirdikleri zemzemleri, öncü birliklerinin şehit olduğu yer olduğundan dolayı burada açılan kuyudaki suya zemzem aşılarak çoğaltılıyor.

Konya Haberleri - Selçuklu birliklerinin ilk şehitliği 'Cennet çukuru'  gizemini koruyor - Son Dakika Yerel Haberler

Altında Selçukluların mezar odaları var!

Cennet Çukuru olarak bilinen alanın doğu tarafında Siraceddin Urmevi'nin türbesi bulunuyor. Siraceddin Urmevi 13'üncü yızyılın kadılarındandır. Bu zatın türbesi burada olduğu tüm kaynaklarda gösteriliyor. Eğer bu bölgede araştırma yapılırsa Selçukluların mezar odaları ortaya çıkar. 

Çünkü bu bölgede çok sayıda Selçuklu mezarları, tarihsel mezar taşları ve lahitler var. Bu gördüğümüzden daha fazlası toprak altında kalmıştır. 

Sadece son yüzyılda Cennet Çukuru olarak bilinen bu bölge Selçuklunun en önemli mezarlığıdır. Çünkü Cennet mezarının bulunduğu konum Türkiye Selçuklu Devleti'nin başkentidir. Burada birçok alim, arif, sanat adamı ve bilim adamının yaşadığı kaynaklarda açıkça belirtiliyor.

(Habib Salk)

  • #Konya #Konya haberleri #Konya haberi #Konya haber

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”