Konya'nın önemli ilçelerinden biri olan Tuzlukçu, Kanuni Sultan Süleyman'ın hüküm sürdüğü dönemde 15 hanelik bir oba olarak kurulduğu söylenmektedir. Tuzlukçu adının verilmesinde ise birçok farklı rivayet bulunmaktadır. Tuzlukçu adının verilmesinde bir rivayete göre, çevre bölgelerden tuz getirmek için Tuz Gölü'ne giden kervanların konaklama noktası olması nedeniyle bu adı aldığı ifade edilmektedir.
Tuzlukçu adının verilmesine ilişkin ortaya atılan bir diğer rivayet ise arazinin kıraç ve ağaçsız olmasından kaynaklanmaktadır. Esen sert rüzgarlarda ise çokça toz kalkmasından dolayı ilk olarak Tozlukçu adının verildiği ve zaman içinde adının Tuzlukçu'ya dönüştüğü rivayet edilmektedir.
Konya Tuzlukçu Tarihçesi
Tuzlukçu'nun kuruluşuna dair ilk kaynaklara İbrahim Hakkı Konyalı'nın kitabında rastlanmaktadır. ‘'Konya İli'' adlı kitapta yer verilenlere göre Osmanlı Devleti zamanında Kanuni Sultan Süleyman döneminde 15 hanelik bir oba olarak kurulduğu ifade edilmektedir.
Tuzlukçu halkının ise Doğanhisar Ketenli yaylasından gelerek yazla yakınlarında viran veya ören Tuzlukçu adı verilen mevkiinde konakladıkları ve sonrasında ise bilinmeyen bir nedenle buradan göç ederek, bugünkü yukarı mahallede yer alan Hüyük adı verilen tepenin çevresine yerleştikleri anlatılmaktadır.
Bölgeye ikinci bir kafile olarak ise Sultandağı eteklerinde yaşayan ve hayvancılık ile uğraşan Avşar Türkmenleri'nden bir boyun geldiğidir. 1450'li yıllarda söz konusu kafilenin bugünkü aşağı mahallenin çevresine yerleştikleri ifade edilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarına gelindiğinde ise Akşehir ilçesine bağlı bir köy olan Tuzlukçu, daha sonra aşağı ve yukarı Tuzlukçu'nun birleşmesi ile nahiye olmuştur. Tuzlukçu'nun coğrafi yapısına bakıldığında ise bölgede hiçbir akarsu olmaması dikkat çekmektedir. Bazı köylerde küçük dereler olsa da geneli kuraktır.
İlçenin güneybatısında bulunan Akşehir Gölü, Konya'nın üçüncü büyük gölüdür. İlçenin bitki örtüsü ise bu kuraklık nedeniyle bozkırdır ve yeşilliğin az olduğu bir coğrafyadır.
Tuzlukçu Ne Zaman İlçe Oldu?
Tuzlukçu, cumhuriyetin ilk yıllarında Akşehir ilçesine bağlı bir köy olarak nitelendirilmektedir. Ancak 1929 yılında aşağı ve yukarı Tuzlukçu birleşerek nahiye statüsü kazanmıştır. 1949 yılınagelindiğinde ise nüfusunun 2000'i aşmasının ardından belediye teşkilatı kurulmuştur. Takip eden yıllarda ise 9 Mayıs 1990 yılında ilçe yapılmıştır.
1990 yılında 3644 sayılı kanun kapsamında Tuzlukçu ilçe niteliği kazanmış ve Konya'nın bir ilçesi konumuna gelmiştir. Konya'nın 31 ilçesinden biri olan Tuzlukçu, yaklaşık olarak 1000 m rakımda bulunmaktadır.
Tuzlukçu Nüfusu Ne Kadar?
Tuzlukçu Belediyesi tarafından paylaşılan verilere göre göre yaklaşık olarak 589 km² yüzölçümüne sahip olan Tuzlukçu'nun nüfusunun 7 bin 280 olduğu ifade edilmektedir. Merkez mahalleler 3 bin 905, köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde ise nüfus 3 bin 375 olarak belirtilmektedir.
Yapılan nüfus araştırması kapsamında Tuzlukçu'nun nüfusunun yaklaşık yüzde 49'unun erkek ve yüzde 51'nin ise kadınlardan oluştuğu görülmektedir. İlçede okur yazar oranı ise yüzde 90 olarak ifade edilmektedir.
Tuzlukçu Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya iline yaklaşık olarak 224 km mesafede yer alan Tuzlukçu, doğusunda Ilgın, batısında ise Akşehir Gölü ile Afyon'un Sultandağı ilçesi ile çevrilidir. Güneyinde Akşehir ve kuzeyinde ise Yunak ilçesi yer almaktadır.
İlçenin ulaşımı karayolu ile sağlanmaktadır. Akşehir – Yunak karayolundan 7 km içeride yer alması nedeniyle ulaşımı nispeten kısıtlıdır. Demiryolu ile ulaşım ise Akşehir'den yapılmaktadır. İlçenin içme suyu ise tamamen halledilmiştir.
Kaynak: Haber Merkezi