Konya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Koruma Şube Müdürlüğü Su Altı Amirliği, karada ve suda 7/24 görev yapmaya devam ediyor. Her türlü olası duruma hazırlıklı olmak için eğitimlerine aralıksız devam eden "Kurbağa Adamlar", sabah erken saatlerde Emniyet Müdürlüğü'nden hareket ederek Beyşehir Gölü ve Apa Barajı'nda eğitim gerçekleştirdi.
Konya ile birlikte Aksaray, Nevşehir ve Afyonkarahisar illerinden de sorumlu olan ekip, ihtiyaç halinde diğer illere de destek veriyor. Su Altı Grup Amirliği ekipleri, yılda 60 saatten fazla süreyi su altında geçirerek görevlerini en üst düzeyde icra ediyor.
KOMİSER HAKAN ÖZDEMİR'DEN HAYAT KURTARAN UYARILAR
Su Altı Grup Amiri Komiser Hakan Özdemir, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Özdemir'in açıklamaları şöyle:
"Vatandaşlarımız suya girmeden önce mutlaka yüzmeyi öğrenmeli ve cankurtaran bulunan havuzlar, plajlar gibi kurumsal tesisleri tercih etmeli. Bilinmeyen yerlerde, özellikle yalnız başına suya girilmemeli. Sulama kanalları, barajlar ve göletler çok tehlikeli. Tatlı suyun deniz suyuna göre kaldırma kuvveti daha azdır. Dipte balçık ve çamur bulunur. Bu da kişinin dibe doğru kaymasına sebep olur. Halk arasında ‘su çekmesi' olarak bilinen bu durum, ölümcül sonuçlara yol açabilir.”
Komiser Özdemir, suya yeni yemek yenmişken, tok karna ya da alkollü şekilde girilmemesi gerektiğini de hatırlattı:
"Alkol bilinç kaybına, yemek de yutkunma sorununa neden olabilir. Suya girerken vücuda yapışan kıyafetlerden kaçınılmalı, derinliği bilinmeyen sulara asla atlanmamalı. 2 metreden düşük derinliklerde atlama, omurilik zedelenmeleriyle kalıcı sakatlıklara veya ölüme yol açabilir.”
HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN GÜVENLİK ÖNERİLERİ
Komiser Özdemir, boğulma olaylarında yapılan yanlışlara da dikkat çekti:
"Boğulan kişiyi kurtarmayı bilmeyen kişilerin müdahalesi daha büyük felaketlere neden olabilir. Olayların çoğunda kurtarmaya çalışan kişinin de boğulduğuna şahit oluyoruz. Bu yüzden ilk yapılması gereken, 112 Acil'i aramak ve güvenli bir mesafeden can simidi, ip gibi ekipmanlarla müdahale etmektir.”
Ayrıca Rip akıntısı hakkında da bilgi veren Özdemir, panik yapmanın ölümcül sonuçlar doğurduğunu vurguladı:
"Rip akıntısı sizi dibe değil, açığa sürükler. Panik yapmayın. Sahile paralel şekilde sağa veya sola yüzerek akıntıdan kurtulabilirsiniz. Sırt üstü yüzerek yardım çağırın ve enerjinizi tasarruflu kullanın.”
SIĞ SU BAYILMASINA DİKKAT!
Su altında serbest dalış yapan kişileri de uyaran Özdemir, sığ su bayılmasının ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtti:
"Tek nefesle yapılan derin dalışlar, su yüzeyine çıkarken bayılmaya neden olabilir. Gerekli ekipmanlar ve gözetmen olmadan dalış yapılmamalı.”
(Sibel Elmas)