Konya’da yapı güvenliği tehlikede! 2000 öncesi binalar için acil önlem çağrısı

- Güncelleme Tarihi:

  Konya’da yapı güvenliği tehlikede! 2000 öncesi binalar için acil önlem çağrısı
Konya Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, 2000 yılı öncesi yapılan binaların, ülkenin beka sorunu olduğunu belirterek, “Bu binaların gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Selçuklu ilçesi Selçuk Mahallesi Beyşehir Caddesi'nde 24 Ocak günü saat 20.00 sıralarında, 7 dükkan, 14 daire 2 bloktan oluşan ve zeminle birlikte toplam 4 katlı sobalı Taşoluk Apartmanı çöktü. Suriye uyruklu Muhammed ve eşi Emine Mustafa çifti yaşamını yitirirken, 3 kişi ise enkazdan yaralı kurtarıldı. 2 Şubat 2004 tarihinde yine Selçuklu ilçesinde bulunan 12 katlı Zümrüt Apartmanı, yapısal hataları nedeniyle çökmüştü. Bu faciada ise 92 kişi hayatını kaybederken 30 kişi yaralanmıştı.

Konya Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, 2000 yılı öncesi yapıların bir an önce kontrol edilmesi gerektiğini belirterek,

"2000 öncesi yapı stokumuz çok ciddi anlamda bir tehlike olarak karşımızda duruyor. Daha az riskli deprem bölgesiyiz diyerek bu işin içinden çıkamayız. Bizim de yapı stokumuz ciddi anlamda tehlike arz ediyor, zeminle ilgili sorunlarımız var. Bunun örneğini Zümrüt Apartmanı'nda yaşamıştık, şimdi Taşoluk Apartmanı'nda yaşadık. Bunu yine yaşayacağız. Elimizdeki yapı stoklarının durumunu ortaya koymadığımız sürece biz daha çok ağıt yakmaya devam edeceğiz. Felaketlerden sonra durum tespiti yapmaya devam edeceğiz. Asıl olan felaketlerden önce bildiğimiz bu durumun tespitini yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

‘BİNALAR DEPREM OLMADAN ÇÖKÜYOR'

Şehirlerin mevcut yapı stoklarının bir an önce gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kamanlı, şöyle konuştu:

"İnsanlarımızın ölmemesi gerekiyor. Hiç deprem yokken herhangi bir doğal afet olmaması dışında binalar kendi ağırlıklarıyla yük etkisiyle yıkılıyor. Bu çok ciddi, üzerine düşünülmesi, tedbir alınması gereken ve işlem yapılması gereken bir durumla karşı karşıyayız. İnsanlar evinde ne olduğunu bilmeden nasıl yaşayabilir? Bu korkuyu bertaraf etmenin yolu tüm üniversitelerin içinde olduğu, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının içinde olduğu başta da bu işe zaten sıcak bakan ve bunun olmasını isteyen Konya Büyükşehir Belediyesi liderliğinden bu işin Konya'nın mevcut yapı stokunun haritası çıkartılmalı. Tehlike analizlerinin yapılması gerekiyor. Yine enkazı 2 gün sonra kaldırırız. Tekrar yeni bir enkaz bekleriz. Bunların olmasını istemiyorsak ve bu şehrin mevcut yapı stokunu ortaya koyamazsak, korkulu rüya görmeye devam ederiz.”

‘DAHA BÜYÜK FACİALAR ATLATABİLİRİZ'

2000 öncesi yapıların ülkenin beka sorunu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kamanlı,

"Bizim sorunumuz 2000 öncesi yapılarla ilgili. İstanbul dahil ülkenin beka sorunu. Bu binaların gözden geçirilmesi gerekiyor. Belki de bu işi en iyi yapanlardan bir tanesi Konya, ama gördüğünüz gibi Zümrüt hadisesi yaşıyoruz ve en son Taşoluk Apartmanı faciasını yaşıyoruz. Bunun için bizim bir an önce taşıyıcı sistemlerin kontrolü, mevcut projesine uyumu, malzeme özellikleri denetimde olan eksiklikler bütün bunların ortaya konması gerekiyor. Bizim böyle bir gerçeğimiz var. Bu gerçeğin üstünde çalışma yapmamız gerekiyor. Bunu yaptığımız anda bu şehri kurtarırız, şehirleri kurtarırız. Deprem demiyorum, kendi ağırlığıyla bina çöküyor. Bir akşam vakti çöküyor, hissettiriyor ama çöküyor 2 kişiye mezar oluyor. Daha büyük facialar atlatabiliriz” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: DHA

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER