Bundan 17 yıl önce demene ekimleri yapıldı, sonuçlar olumlu olunca hızla yayıldı. Konya'nın Hüyük ilçesinin meşhur çileğinde hasat başladı.
İlk kez 2007 yılında Konya'nın Hüyük ilçesinde üretimi yapılan çilek, bugün ilçe ekonomosinin lokomifi haline geldi.
Yüzölçümü ve nüfusuyla küçük sayılabilecek bir ilçede yaşamalarına rağmen, çilekte büyük bir istikrar ortaya koyan Hüyüklü üreticiler, Türkiye'nin çilek ihtiyacını karşılama ve dış pazara açılma noktasında büyük işler başardı.
Sıcak hava hasadı geri çekti
Konya'da hava sıcaklıklarının uzun süre mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle çilek tarlalarında hereketlilik erken başladı. Hasat takvimini 15-20 gün geri çeken Hüyüklüler, kızaran çilekleri toplamaya başladı.
Tadı, kokusu ve aromasıyla öne çıkan Hüyük çileği, birkaç güne kalmadan tezgahlara ulaşmış olacak.
Üretimde çıta yükseldi.
Hüyüklü çilek üreticileri kentten köye göçü başlattıkları gibi Konya'nın birçok ilçesine de esin kaynağı oldular. Bugün birçok ilçede devlet destekli çilek üretimi yapılıyor. Sadece Hüyük ilçesinde çilek tarımı yapılan alan 20 bin dekarı, hasat edilen ürün ise 50 bin tonu geçti. Üretimdeki istikrarla gelişen Hüyüklü çiftçiler yılın 12 ayını bahçelerde geçirerek 7-8 kez çilek hasadı yapıyor.
Hüyük çileği AB kapısından girdi!
2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan Hüyük çileği Avrupa sınırlarını da aştı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından AB Komisyonuna yapılan tescil başvurusu uygun bulundu. 3 aylık itiraz süresinin dolması bekleniyor. Hali hazırda birçok ülkeye ihraç edilen Hüyük çileğinin Avrupa macerası da başlayacak.
(Mustafa İlker Şen)