Konya'nın Bozkır ilçesinde bahar mevsiminde yetişen kişniş otunu toplamak için zorlu bir mesai var.
Dağcı değil toplayıcılar!
Konya'nın güney ilçelerinden biri olan Bozkır'da sadece nisan ayında yetişen kişniş bitkisi zorlu bir çalışmayla toplanıyor. Yıllardır dağlarda kişniş arayan tecrübeli toplayıcılar, profesyonel ekipmanlarla sarp kayalara tırmanıyor.
Şifaya ulaşmak için!
Dağ yamaçlarında kendiliğinden yetişen kişniş hem sağlıklı beslenmek isteyenlerin hem de bazı rahatsızlığı olanların aradığı önemli bir bitki… Talebi karşılamak için tehlikeye atılan toplayıcılar 1 ay boyunca dağlarda kişniş arıyor. Sınırlı sürede gerçekleştirilen kişniş hasadı, oldukça tehlikeli bir iş olduğu için büyük tecrübe gerektiriyor.
1 günde 30 bin TL kazandırıyor!
Bozkır'a bağlı Pınarcık Mahallesi'nde yaklaşık 15 yıldır kişniş toplayıcılığı yapan Abdullah Ertekin sezonu kapatmaya hazırlanıyor. Çıkması hayli güç dağların yamaçlarında kişniş toplayan Ertekin günde 300 demet kişniş toplayabildiğini her demeti de 100 TL'den sattığını söyledi.
5-6 kişi yapabiliyor!
Pınarcık Mahallesi Muhtarı Yakup Ünver de baharın gelmesiyle mahallede kişniş toplama heyecanı yaşandığını anlattı. Muhtar Ünver işin tehlikeli olması nedeniyle sadece 5-6 kişinin kişniş toplayabildiğini kaydetti.