Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda buğday tarlalarında hareketli günler yaşanıyor.
Sulu tarım yapılan bölgelerde buğdaylar başaklanma dönemine girmeye başladı. Ancak, toprak neminin yetersiz olması üreticiler açısından dikkat edilmesi gereken bir süreci de beraberinde getirdi.
Uzmanından çiftçilere uyarı!
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Başaklanma döneminde toprak nem durumu zengin olmadığı için bitkilerin su stresine sokulmaması gerektiğine dikkat çekerek çiftçileri uyardı.
Buğdayların boyu kısaldı!
Bu yıl yaşanan iklimsel koşullar nedeniyle buğday bitki boylarında 15-20 cm'lik bir kısalma gözlemleniyor. Normal şartlarda daha uzun olan buğday bitkileri, yeterli nem ve yağış alamadıkları için gelişimlerinde geride kaldı. Bu durumun, hasat döneminde verim ve kalite üzerinde etkili olabileceği değerlendiriliyor.
"Verimliliğin önemli anahtarı olacak''
Konya Ovası'nda sulu buğday tarlalarında buğdayların başaklanma dönemine girmeye başladığını belirten Soylu, "toprak nem durumu zengin olmadığı için bu dönemde bitkileri strese sokmamak verimliliğin önemli anahtarı olacaktır. Tahmin ettiğimiz gibi bu yıl bitki boyları normalden 15-20 santimetre kısa olacak'' ifadelerini kullandı.
(Mustafa İlker Şen)
