Türkiye'de zeytin yetiştiren iller zeytin hasadına başladı. Zeytinin en büyük üretim alanlarından biri olan Mersin'de zeytin hasadı başladı. Uzun uğraşlar sonucu hasadı devam eden zeytinin, yıllık üretiminin bu yıl düşük olması zeytinyağı fiyatlarına vurdu.
Zeytinyağı fiyatları uçuyor
Zeytin üreticileri tarafından bin bir emekle yetişen zeytinlerde bu yıl rekolte az oldu. Yağışların az olması ve kurak geçmesi ile rekoltesi az olan zeytin, serbest piyasada zeytinyağı fiyatlarını uçurdu.
Küresel çapta sıkıntılı
Yaşanan iklim krizinden dolayı bu sene üretilen zeytinlerin rekoltesinin düştüğü bildirildi. 1 Ağustosta ihracatı durdurulan zeytinyağının küresel çapta sıkıntısı devam ediyor.
Zeytin üreticileri rekolteyi fiyat farkı ile kapatmayı düşünüyorlar
Litresi 180-190 liradan satılan Sızma zeytinyağının toptan alım fiyatları merak ediliyor. Rekolte düşüklüğünü aradaki fiyat farkı ile kapanacağını düşünülüyor.
Zeytinyağına zam gelmesi bekleniliyor
Zeytinyağı piyasası ülkede yaşanan enflasyonda fiyatların artması nedenleri arasında sayılırken İspanya ve İtalya'da yaşanan kuraklık fiyatların artmasına neden oldu. Türkiye'de yaşasan kuraklık ise üretimi düşürdü ve zeytinyağı fiyatlarına zam gelmesi bekleniliyor.
Serbest piyasada zeytinyağı fiyatları ne kadar?
Zeytin Yağı Yemeklik 235.00
Zeytinyağı Sızma 250.00
Zeytinyağı Sızma 5 Litre 839,95
Türkiye'de en çok zeytin üreten şehir
Dünya zeytin üretici ülkeleri arasında; ağaç varlığı açısından Türkiye 4., alan açısından da 6'ncı sırada yer alıyor. Ayvalık, Mudanya, Edremit Körfezi, Orhangazi, İznik, Gemlik ve Yalova gibi yerlerde yoğun olarak bulunuyor. Ege Bölgesi`nde Manisa ilinin Akhisar ilçesi 12 milyon adet zeytin ağacı ile Türkiye'nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi konumundadır.
(Sibel Elmas)