E-gazete
Bebeğiniz doğduğunda henüz vücudundaki organlar gelişmemiş ve dünyaya alışamamıştır. Gelişmeyen sistemlerin başında sindirim sistemi yer alır. Bebek yeni beslenme düzenine geçer ve sindirimde adaptasyon süreci başlar. Bebeklerde bu sarı görünüm adaptasyon süreci bitince geçer fakat bazen geçmemektedir. Geçmeyen ve aylar süren bu durum beyin fonksiyonlarını etkilemektedir. Beyin ve sinir hasarları oluşturarak bebeklerde felce neden olabilmektedir.
Bu korkutucu durumun adı yenidoğanda uzamış sarılıktır. Bebeğinizin henüz gelişmeyen karaciğerinde fazla üretilen bilirubinin temizlenmesinde vücut yetersiz kalıyor. Bu durumda kanda ve dokularda birikmeye başlamaktadır. Birikirse ilk önce deriye işler ve bilirubin bebekte sarılığa sebebiyet verir. Sarılık doğan tüm bebeklerde geçici bir durumdur. Yüksek bilirubin seviyelerinde seyretmesi görülürse beyinde zarara yol açabiliyor, bu durumu gözden kaçırmamak gerekir ve ihmal edilmemelidir.
 
 
Bebeğiniz doğar doğmaz sık görülen bu durum kandaki bilirubin seviyesi 5 ml/dl'nin üzerinde seyretmesi ile sarılık görülür ve bu değer düşene kadar da sarılık devam eder. Başka bir değişle bebeğinizin gözlerindeki ve yüzündeki sarılık doğduktan 15 gün sonra da devam ediyorsa endişelenmelisiniz çünkü buna uzamış sarılık denir. Bebeklerde görülen en sık sarılık nedeni anne sütüdür. Doğumdan sonraki ilk birkaç günde annenin vücudu kolostrum üretir. Emzirmeyle alınan kolostrum bebeğin karaciğer işleyişini etkileyebiliyor. Anne sütündeki bazı enzimler, birkaç hafta zararsız sarılık olan anne sütü sarılığına neden olmaktadır. Anne sütü sarılığınız varsa emzirmeye her zamanki gibi devam edin kısa sürede geçecektir.
Bebeğiniz doğduğunda çok iyi gözlemlemeniz gerekmektedir. Bebekte öncelikle göz içinin sarı olmasıyla görülür. Sonrasında ellere, ayaklara ve vücuda doğru yayılır. Bebeğin vücudundaki bu durum gitgide koyulaşmaya başlar. Bebeğiniz bu süreçte sürekli uyku halinde olurlar. Emme istekleri azalır, iyileşmeler için beslenme çok önemlidir, emzirmeyi sık sık yapmamız gerekir.
 
 
 
Bebeğin ilk dünyaya gelişinden sonra henüz organları gelişmemiştir. Karaciğer gelişimi kaynaklı sebeplerle oluşmuş ise:
 
Gibi durumlar ortaya çıkartır. Bu belirtiler karaciğere zarar verir. Daha da ilerlemesi halinde beyinde kalıcı hasarlara ve felce neden olur. Doktorunuz, kan testi sonucunda bilirubin düzeyini inceleyerek, cildin ve göz beyazlarının sararmasına dayanarak bebeğinizin sarılık olup olmadığını anlayabilir. Tüm yeni doğan bebekler hastaneden veya doğum merkezinden ayrılmadan önce sarılık açısından kontrol edilir. Sarılık ilerlemeden bebeğinizi mutlaka muayeneye götürün. Geç kalınması durumunda sonuçlar çözümsüz olur.
 
 
Yukarıda da açıkladığımız gibi bazı önemli durumlarda sarılığın kendiliğinden geçmesi beklenemez ve tedavi gerektirir. Bebeğinizin geçici sarılık dediğimiz fizyolojik sarılık türü gerekli koşullar sağlandığında kendiliğinden geçmektedir. Belirtmek gerekirse, bebeğinizin ilk haftalarda hekim kontrolünde olması gerekir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen bir doktora başvurmalısınız. Doğumdan sonraki ilk 24 saatte sarılık görülür. Bebeğinizin sarılığı başlamışsa ve durumu iyi olmayıp daha uykulu hale geliyorsa bunu ciddiye almanız gerekir.