E-gazete
Buğday ve arpa üretimiyle tanınan, Türkiye'nin tahıl ambarı olarak isimlendirilen Konya'da kuş yemi, goji berr, aspir, susam, sumak gibi birçok alternatif ürün de yetiştiriliyor.
Konya'da zeytin üretilecek!
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıl önce başlatılan proje kapsamında çiftçilere zeytin fidanları dağıtıldı. Konya'nın Hadim ve Güneysınır ilçeleri zeytin üretimi için pilot bölge olarak seçildi. Hadim İlçesine bağlı Yağcı Mahallesinde zeytin fidanı sayısı şimdiden 1000'i geçti.
Konya'da zeytin üretimi ne zaman başlayacak?
Zeytin fidanları toprakla buluştuktan 7-8 yıl sonra meyve vermeye başlıyor. 35 yaşında verimde zirveyi gören zeytin ağaçları 100 yaşında verim kaybı nedeni ile yenileniyor. Yani Konya'da 3-4 yıl içinde zeytin üretimi başlayacak.
Konya zeytini merakla bekleniyor!
Zeytin hem gıda hem kimya sanayisi için çok önemli bir ürün. Hem kendisi hem yağı direk sofraya geldiği gibi kozmetik sanayinde de alıcı buluyor. Konya'da hedeflenen üretime ulaşılırsa zeytin ağacı sayısının hızla artması ve kırsalda yaşayanların gelir seviyesini artırması bekleniyor.
Fıstık gibi olacak!
Hadim ilçesi Yağcı Mahallesinde yaklaşık 35 yıl önce deneme amaçlı dikilen Antep Fıstığı ağaçları bu gün mahallelinin geçim kaynağı oldu. 120 haneli mahallede 40 bin Antep Fıstığı ağacından 35 ton ürün alınıyor.
(Mustafa İlker Şen)