1940'lı yıllardan bu taraf a Türkiye'de üretimi yasaklanan ve 2016 yılında 19 ilde üretimine izin verilen kenevir artık önemli bir sanayi bitkisi oldu. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile ülkemizde kenevir üretecek 20. İl olarak belirlenen Konya'da hasat yaklaşıyor. 
 
 
20 şehir üretebiliyor!
 
80 yıllık üretim yasağının ardından Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir,  Karabük,  Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize,  Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak ve Konya'da kenevir üretimine izin verildi. Konya'da bu yıl ilk kez kenevir tohumları toprakla buluşturuldu. 
 
 
Tohumlar Samsun'dan geldi!
 
Samsun'dan getirilen kenevir tohumları Mayıs ayının başında Konya'nın Çumra ilçesindeki uygulama alanında toprakla buluşturulmuştu. Çiftçilerin merakla takip ettiği ekim ve gelişim süreci tamamlanmak üzere… Çumra'da 20 dekar alana ekilen kenevir yaklaşık 5 metre boya ulaştı. 
 
 
Önce üretim sonra sanayi!
 
Kenevir verimi, su tüketimi ve çiftçiye katkısı… Kenevirin tarladan sanayiye yolculuğu Konya'da uzmanlarca takip ediliyor. Üretimin yaygınlaştırılabilmesi için bütün hesaplamalar yapılacak. Umutlar çoktan yeşerdi. Verim yüksek olursa hem ekim alanı artırılacak hem de sanayileşme sürecine hız verilecek. 
 
 
En önemli faktör su!
 
Konya'da kenevir tarlasında yapılan saha uygulamaları olumlu sonuç verdi. Öyle ki kenevir, 4 aylık süreçte mısır ve şeker pancarından kat be kat daha az su tüketti. Hasat için gün sayılıyor. . Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi hem yurt içinde hem de yurt dışında popüpelerliği artan kenevirin hasadı için özel bir biçerdöver geliştiriyor. 
 
 
Hasat Yaklaşıyor!
 
Kenevir hasadı Eylül ayında yapılacak. Konya'da bu yıl tarladan kaldırılacak ilk mahsul kenevirler Samsun'a taşınacak ve oradaki fabrikada işlenecek. 2025 yılında Konya'nın ilk kenevir fabrikası kurulacak. 300 bin dönem arazisini kenevir üretimine ayıran Çumra ilçesine kurulacak fabrikaların sayısı kısa sürede 7'ye ulaşacak.
 
(Mustafa İlker Şen)