Konyalılar DİKKAT! Kış aylarında ortaya çıkıyor! Tedavi edilmezse...

 Konyalılar DİKKAT! Kış aylarında ortaya çıkıyor! Tedavi edilmezse...
Konya’da havaların soğumasıyla boğazlarda oluşan hastalık, soğuk algınlığıdır. Halk arasında nezle diye de bilinen bu hastalık griple karıştırılsa da gribe göre daha hafif geçer. Şimdilerde ise dünyanın gündemini meşgul eden koronavirüs ile karıştırılıyor. Tedavi edilmezse çok daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Koronavirüs diğer tüm virüsler gibi özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanları ve kronik hastalığı bulunanları çok daha fazla etkiliyor. Bu nedenle, evde kalmak ve hijyen kurallarına dikkat etmek kadar, sağlıklı ve dengeli beslenme de şüphesiz çok büyük önem taşıyor. Güçlü bir bağışıklık için yaşamın bir parçası haline gelebilecek doğru besinleri tüketmek ve dengeli beslenme düzeni belirlemek bu süreçte büyük önem kazanıyor. İşte vücudu virüslere karşı koruyan hastalıklara karşı direnç arttıran o besinler…

Grip, şakaya gelmez'

En temel koruyucularımızdan olan C vitamini, suda eriyen ve vücudumuzda depolanamayan bir vitamin olduğu için günlük olarak almamız gerekiyor. Yetişkin bir bireyin günlük ortalama 90 mg C vitamini alması gerekiyor.

Yüksek miktarda C vitamini içeren besinler;

Araştırma: Soğuk algınlığı Kovid-19'a karşı koruma sağlayabilir

Limon; Hem antiseptik hem de antioksidandır.

Soğuk algınlığı genellikle kış mevsiminde insanlarda görülen bir tür enfeksiyon hastalığıdır. İlk olarak boğazlarda başlayarak zamanla tedavi edilmediği takdirde tüm vücuda yayılır. Her kişinin senede mutlaka en az 1 kez geçirdiği soğuk algınlığının oluşma sebepleri ise şöyledir;

• Bağışıklık sisteminin düşük olması 
• Genellikle çocuklarda yetersiz temizlik
• Verimsiz ve yetersiz uyku
• Okul, kreş gibi çocukların toplu halde bulundukları ortamların yeterince havalandırılmaması,
• Toplu taşıma araçlarındaki kalabalık insan toplulukları.
• Uzun süre ve aşırı soğuk havaya maruz kalma
• Sıcak ortamda terleyip soğuk havaya çıkma
• Sigara içilen ortamlarda bulunmak.

Grip ve soğuk algınlığını birbirine karıştırmayın"

Soğuk Algınlığı kimlerde görülür?

Halk arasında nezle diye de bilinen soğuk algınlığı hastalığı hemen her yaştan bireyde genellikle sonbahar ve kış aylarında sıkça görülür. Bağışıklığı zayıf ve direnci düşük bireylerde daha sık görülen bu hastalığın kuluçka süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte genelde 24-72 saattir. Çocuklarda ve bebeklerde oluştuğunda tedavisi daha zor olan soğuk algınlığı yetişkin bireylerde daha çabuk tedavi edilir. Bebeklerin ilk 6 ay anne sütünden aldıkları antikor bağışıklıklarını güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Sağlık kurumlarının oldukça yoğun ve koronavirüs sebebiyle tehlikeli olduğu şu günlerde insanların çoğu bu hastalığa yakalandığında hastaneye gitmek yerine evde iyileşmeyi tercih ediyor. Genelde evde dinlenme ve doğal yollarla 2 ila 3 günde tedavi edildiği bilinir. 

Mevsimsel Grip

Soğuk Algınlığı belirtileri nelerdir?

Her kişide farklı belirtiler gösterse de genel anlamıyla soğuk algınlığının kuru öksürük, boğazda yanma, boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, az da olsa ateş ve gözlerde yanma gibi belirtileri vardır. Vücutta ilk olarak kendini halsizlik ve boğaz ağrıyla gösteren soğuk algınlığında zamanla diğer belirtiler de ortaya çıkar. Soğuk algınlığında daha az görülen ateş koronavirüsün baş belirtilerinden biridir. 

Soğuk Algınlığına ne iyi gelir?

Sonbahar ve kış aylarında oluşan soğuk havalarda 3 kişiden 1'inde mutlaka görülen bu hastalığın tedavisinde gerek görülmedikçe ilaç kullanılmaması doğal yollarla ve dinlenmeyle atlatılması önerilir. Çoğu insanın evde dinlenmeyle ve alternatif doğal tedavi yöntemleriyle atlatabildiği bu hastalığı bağışıklığı düşük bazı kişiler daha ağır atlatabiliyor.

Soğuk algınlığını geçirebilmek için evde uygulayabileceğiniz doğal tarifler ise şöyledir;

Yeşil çay içmek ömrü uzatıyor

• Taze demlenmiş ballı ıhlamur çayı 
• Karışık kış çayları
• Nane limon zencefil 
• Öksürük için zencefil bal karışımı
• Boğaz ağrısı ve öksürük için pastil
• Ballı tarçınlı süt
• Tavuk suyu çorbası
• Mandalina, portakal, greyfurt gibi C vitamini içeren meyveler 
• Taze sıkılmış portakal vb meyvelerin suyu
• Bol su tüketimi
• Yoğun lif içeren sebzeler
• Suyun veya çayların içine atılabilen çubuk tarçın
• İster çiğ şekilde su ile yutulabilen ister yemeklere katılabilen sarımsak

Türkiye'de grip salgını yok'

Soğuk Algınlığını Koronavirüsten nasıl ayırabiliriz?

Yaklaşık 9 aydır sadece Türkiye'nin değil dünyanın da gündemini yoğun şekilde meşgul eden koronavirüs hastalığına yakalanan kişilerin sayısı kış aylarının gelmesiyle oldukça arttı. Bunun sebebi soğuk havaların etkisiyle insanlarda oluşan soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların da oluşması ve bunun da zamanında tedavi edilmediğinden koronavirüse dönüşmesi. Koronavirüsün belirtileri ile soğuk algınlığı hastalığının belirtileri hemen hemen aynı olduğundan ikisini birbirinden ayırt etmek oldukça güç. Genel anlamıyla soğuk algınlığı ve koronavirüs belirtileri aynı gibi gözükse de belli başlı bazı belirgin farklılıkları da mevcut. Örneğin; soğuk algınlığında oluşan burun akıntısı koronavirüste görülmezken, aynı şekilde koronavirüste görülen koku ve tat alma hissizliği de soğuk algınlığının belirtileri arasında yer almaz.  Ancak her ikisinde de ortak görülen birçok belirti de olduğundan birbirine karıştırılması doğaldır. Bu iki hastalık birbirine karışmamalı ve zamanında teşhis edilerek tedavi edilmelidir.

Kaynak: Haber Merkezi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER