Ebeveynler dikkat! Cep telefonuna bakmak çocuklarda miyop sorununa yol açıyor

 Ebeveynler dikkat! Cep telefonuna bakmak çocuklarda miyop sorununa yol açıyor
Tablet, telefon gibi günümüz teknolojisiyle gelen cihazların çocuklar için ciddi bir sorun olduğunu biliyoruz. Peki, Bu cihazlara yakından bakmanın özellikle gelişme dönemindeki çocuklarda ne gibi etki yarattığını biliyor musunuz? Çocuklar günde kaç saat cep telefonuna bakmalı? Cep telefonu çocuklarda miyopluk mu yapıyor? İşte ayrıntılar…
Günümüzün yaygın cihazlarından biri olan cep telefonu yetişkinlerde ciddi bir tehlike olarak karşımıza çıksa da büyüme evresindeki çocuklarda miyop sorunuyla karşı karşıya bırakıyor. Cep telefonu çocuklarda miyopluk mu yapıyor? Çocukların cep telefonu oynama saati hangi sıklıkla olmalı? İşte detaylar…
 
 
Çocuklar günde kaç saat telefona bakmalı?
 
Günlük hayatı kolaylaştıran, zamanı daha hızlı ve verimli kullanma imkânı sunan teknoloji günümüzde aynı zamanda bir bağımlılık olarakta karşımıza çıkıyor. Zamanı verimli kullansak dahi kendimiz ve çocuklarımızı kaptırdığımız cep telefonları çocuklarda yaş yaş farklılık gösterebiliyor;
 
- 3-6 yaş arası çocuklarda 30 dakika
 
- İlköğretim yaşına gelmiş çocukların 45 dakika
 
- Ortaöğretim öğrencilerin günde bir saat
 
- Lise çağına gelmiş gençlerin ise günde 2 saat ekranla vakit geçirmeleri gerekir.
 
"Çocuklarda miyop 3'lü yaşlara kadar indi"
 
Çocukların gelişimiyle birlikte miyopta kendini göstermeye başlamıştır. Miyop dediğimiz hastalık gözün ışığı kıran tabakalarındaki orantısızlık nedeniyle görüntü görme noktasına değil de daha öne düşmesiyle kişinin uzağı görememe hastalığıdır. Yani kişi uzağı göremez, bu bozukluk genellikle genetiktir. Ama çevresel faktörlerde özellikle son yıllarda göz önüne alınıyor. Miyop bir görme bozukluğudur. Genellikle 7-10 yaşında okul çağında olan çocuklarda daha sık görülür.
 
 
Çocuklarda miyop ilerlerse ne olur?
 
Miyop ilerlemesi çocuğun görememesine kadar etkili olabilir. Miyop ilerlerse özellikle dört numaradan fazla olursa, çocuk artık uzağı görememekle birlikte yakını da görememeye başlar. Ve bu çocuğun yaşamında büyük sıkıntılara yol açar. Artık gözlüksüz yaşamını ilerletemeyeceği durumuna gelir. Ayrıca ilerleyen yaşlarla da göz küresinin büyümesiyle retina sorunu oluşabilir. 
 
Çocuklarda miyop belirtileri nelerdir?
 
Gözlerini kısarak bakma
 
Çok sık göz kırpma
 
Gözleri ovalama
 
Uzaktaki nesneleri fark edememe
 
Televizyona yakından bakma, sınıfın en önünde oturma
 
 
Çocuklarda miyop ne zaman fark edilir?
 
Genellikle ilkokul çağında çocuk tahtayı göremeyince veya gözlerini kısmaya başlayınca miyopun farkına varılır ve göz doktoruna başvurulur. Miyopun farkına varılmazsa çocuğun okul başarısı olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle çocukların her sene okul başlamadan önce göz muayenesinin yapılması çok önemlidir.
 
Miyop genellikle 7-10 yaşında belirti verir, yetişkinlik çağına kadar artış gösterebilir.
 
Yetişkinlerde ise miyop televizyon alt yazılarını görememe, özellikle gece araba kullanırken zorlanma gibi şikayetlerle ortaya çıkar ve bu şikayetler nedeniyle göz doktoruna başvururlar.
 
( Aysu Rabia Tuncel ) 
 

Kaynak: Haber Merkezi

  • #çocuklarda miyop #çocuklar cep telefonuna kaç saat bakmalı? #çocuklarda miyop ne zaman görülür? #çocuklarda miyop ne zaman fark edilir?

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER