Cinsel İlişki Adet Gecikmesi Yapar Mı?

- Güncelleme Tarihi:

 Cinsel İlişki Adet Gecikmesi Yapar Mı?
Aktif cinsel yaşam sonrası bazı hormonların dalgalanması durumlarında adet gecikmesi olabilir. Adet döngünüz ve cinsel alışkanlıklarınız hormonal değişiklikler nedeniyle birbirini etkiler. Fakat adet döngüsünün uzunluğundaki küçük değişiklikler genellikle cinsel aktiviteden kaynaklanmaz.

Adet döneminizin zamanlamasını etkileyen şey tam olarak cinsel ilişki değildir, ancak hormonlarda artışa neden olduğu için uyarılmayı etkileyebilir. Böylelikle cinsel ilişki dolayı olarak adetinizi geçici olarak geciktirebilir. Regl döneminizden birkaç gün önce cinsel ilişkiye girmek, adetinizi geciktirmeyecektir. Yumurtlama gününüzde, yani bir sonraki adet döneminize 12-14 gün kala cinsel olarak aktifseniz hamile olabilirsiniz. Adet gecikmenizin nedeni hamilelik olabilir. Adetiniz bir hafta gecikirse hamilelik testi yapmanızda fayda vardır.

Adet Döngüsü Ve Cinsel İlişki

Cinsel ilişki ve adet arasındaki bağlantıyı değerlendirecek olursak; adet döngüsünün çeşitli aşamaları sırasında vücudunuz östrojen ve progesteron gibi farklı hormonları farklı düzeylerde üretir. Buna bağlı olarak bazıları için cinsel dürtüde bir dalgalanma meydana gelebilir.

Her insan farklı olsa da genellikle yumurtlama sırasında veya östrojenin en yüksek olduğu foliküler fazın sonunda daha yüksek bir cinsel dürtü yaşanmaktadır. Cinsel dürtüdeki artışın yaygın olarak bulunan açıklamalarından biri, vücudun biyolojik üreme arzusudur.

Yumurtlama en verimli olduğunuz dönemdir, bu nedenle cinsel istekteki artış, üreme şansını artırmayı amaçlayan evrimsel bir tepki olabilir. Bu dönemde östrojen artışının yanı sıra oksitosin de en yüksek seviyededir.

Oksitosin genellikle aşk hormonu olarak anılır ve cinsel uyarılmaya, güvene ve romantik bağlılığa yardımcı olabilir. Yumurtlama sırasında cinsel isteğin artmasına neden olan şey bu hormonlardan biri veya bazılarının birleşimidir.

Düzensiz Adet Döngüsüyle İlgili Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Adetiniz normalden birkaç gün erken veya geç gelirse, endişelenmeyiniz. Adetinizin bir hafta gecikmesi bile fizyolojik kabul edilir. Bazı kadınlar zaman zaman adet döngüsünün tamamını bitirdiklerinde ve ardından tekrar düzenli aylık döngülerine devam ettiklerini fark edebilirler.

İlk adet düzensizliğinizde endişelenmemeli ve periyodunuzu takip etmelisiniz. Aşağıda sıralayacağımız durumlarla karşılaşmanız halinde hekime başvurmak gerekir:

  • Adet dönemlerinin sürekli olarak 24 günden daha az sürmesi
  • Adet gecikmesi bir iki ay üst üstü yedi günden daha uzun sürmesi
  • Şiddetli ağrılı ve kramplı adet dönemi
  • Adet dönemleri arasında iki ay geçmesi (hormon ilacı kullanmayan kadınlar için)
  • Adet dönemleri arasında aşırı kanama olması (hormon ilacı kullanmayan kadınlar için)
  • Beraberinde kıllanma ve ciltte yağlanmanın görülmesi
  • Kiloda artış ve ödem

Adet Düzensizliği Tedavisi Nedir?

Çok rahatsızlık vermedikçe ve hamile kalmanızı etkileyen bir durumunuz yoksa düzensiz adet dönemleri için tedaviye ihtiyacınız yoktur.

  • Polikistik over sendromu ve hipotiroidizm kadınlarda adet düzensizliğinin iki yaygın nedenidir. Genel olarak bu iki hastalıkta tedavinin amacı vücuttaki hormon dengesini yeniden sağlamaktır. Hormon dengesi sağlanınca adet döngüsü de düzene girer.
  •  Bir başka önemli faktör yaşam tarzınızdır. Beslenmeniz, strese maruz kalmanız, ağır egzersiz ve uykusuzluk adet döngüsünü etkiler ve gecikme yapar. Eğer yaşam kalitenizi arttırırsanız adetiniz normal döner.
  • Emzirme döneminde adetler çok düzensizdir. Prolaktin anne sütü üretiminde rol oynayan bir hormondur. Bebeğin ilk aylarında sık sık emziren annelerde bu hormon yumurtlamayı da baskılayabilir. Emzirme dönemi boyunca adet göremeyeceği veya düzensiz olacağı anlamına gelir.
  • Kilolu olmak veya aşırı zayıf olmak başlıca nedenlerdendir. Aşırı kiloda rahim bölgesinde aşırı yağlanma yumurtalıkları baskılar ve döngünün gerçekleşmesinde güçlüğe neden olur. Zayıf kişilerde ise yeterli kan olmadığı için rahim kaslarında güçsüzlük olabilir. İdeal kilonuza ulaşmak için diyetisyene başvurabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi

  • #Adet Düzensizliği #Adet gecikmesi #Cinsel İlişki Adet Gecikmesi Yapar Mı ?

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER