Bu besin C vitamini ihtiyacını %84 karşılıyor! Hastalıklara karşı meydan okuyan işte o sebze…

 Bu besin C vitamini ihtiyacını %84 karşılıyor!  Hastalıklara karşı meydan okuyan işte o sebze…
Türkiye’de oldukça sevilen besinlerden biride brokolidir. Hem haşlamasıyla hem de çiğ tüketilmesiyle… Brokoli insan sağlığına önemli faydalar sağlayan bir besin olarak sofralarımıza konuk oluyor. Bu kapsamda pek çok kişi brokolinin faydalarını merak ediyor. İşte brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli C vitamini oranını ne kadar karşılıyor? Hepsi haberimizin detaylarında…

Brokoli yeşil bir ağaç görünümünü andıran görüntüye sahiptir. Sıklıkla çorba salata ve garnitür biçimlerinde tüketilir. Brokolinin içinde bol miktarda C vitamini, lif, antioksidan ve mineraller yer alır.

Brokolinin faydaları nelerdir?

Diyabet ve otizm: Tip 2 diyabeti olan obez kişiler için brokoli özü çok önemli ölçüde fayda sağlamaktadır.

-  Kanser: Brokolinin kansere karşı korunmada önemli ölçüde yararlı olduğu pek çok insan tarafından bilinen bir gerçektir.

-  Kolesterol: Brokolinin içeriğindeki çözülebilir lif, kandaki kolesterole bağlanarak, kolesterolün düşmesine önemli katkı sağlar.

-  Kalp sağlığı: Kolesterolü azaltıcı etkiye sahip olan brokoli aynı zamanda kan damarlarını kuvvetlendirerek kalp sağlığının korunmasına önemli fayda sağlar.

-  Göz sağlığı: Brokolinin içeriğinde bulunan zeaksantin maddesi, gözde katarakt oluşumuna karşı önemli bir koruma sağlar.

-  Sindirim: Brokolinin içerdiği yüksek lif oranı kişinin düzenli olarak tuvalete çıkmasını sağlar ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin düzeyinin de korunmasına fayda sağlar. Brokoli aynı zamanda mide zarının korunmasında da önemli yarar sağlamaktadır.

Brokolide C vitamini var mı?  

C vitamini açısından zengin besinler denildiği zaman akıllara ilk olarak portakal, mandalina ve limon gelir. Ancak brokoli C vitamini açısından zengin bir besindir. Brokolinin neredeyse 80 gramı günlük gereksinim olan C vitamini oranının %84'ünü karşılar. 

Bağışıklık sistemi içinde en gerekli vitaminlerden biriside C vitaminidir. Bu sayede hastalılardan korur ve enfeksiyonu engeller. 

Brokoli ne işe yarar?

Bu sebzenin sahip olduğu, düşük kalorili olması özelliği bakımından kilo vermek için birebir etkiye sahip olup vücuda detoks etkisi yaratılmasına yarar. Bu mucizevi besin aynı zamanda kızarıklık, yanık, romatizma, kaşıntı gibi hastalıkların önüne geçilmesinde de önemli bir rolünün varlığı söz konusudur.

Brokoli nasıl tüketilmelidir?

Brokolinin hazırlanma yöntemi vücuda alınacak olan besin miktarı üzerinde önemli bir etki yaratmaktadır. Bu bakımdan eğer brokoliyi kansere karşı etkilerinden dolayı tüketmek isteyenlerin sebzeyi çok fazla pişirmemeye özen göstermesi gerekmektedir.

Bu bakımdan brokolinin haşlanarak pişirilmesinin sebzedeki faydalı, kanser karşıtı enzimleri azaltmaktadır. Brokoliyi tüketmenin en yaralı yolu 20 dakikaya kadar buğulama işlemine tabi tutmaktır. Ayrıca üç dakikaya kadar mikrodalgada pişirme yahut beş dakikaya kadar kızartarak da tüketilebilir. En çok besin, çiğ brokolide bulunur fakat çiğ olarak tüketilmesi durumunda çok fazla gaz oluşumuna sebebiyet verebileceğinden çiğ tüketilmesi önerilmemektedir.

( Aysu Rabia Tuncel )

 

Kaynak: Haber Merkezi

  • #brokoli #brokoli faydaları nelerdir? #brokolide c vitamini var mı? #brokoli ne işe yarar?

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER