Bademcik İltihabı (Tonsilit) nedir? Bademcik İltihabı Belirtileri Nelerdir? Bademcik İltihabı Ne Zaman Geçer? Bademcik İltihabı Tedavisi

- Güncelleme Tarihi:

 Bademcik İltihabı (Tonsilit) nedir? Bademcik İltihabı Belirtileri Nelerdir? Bademcik İltihabı Ne Zaman Geçer? Bademcik İltihabı Tedavisi
Şu sıralar kış aylarına girmeye hazırlanırken soğuk havaların etkisiyle hastalıkların arttığını görüyoruz. Kış hastalıklarının belirtileri benzer olup hangi belirtinin hangi hastalık olduğunu anlayamamamıza neden oluyor. En sık görülen ve soğuk algınlığı ile karıştırılan bademcik iltihabı da bu hastalıklardandır.

Bademcik iltihabı, genellikle virüs veya bakteri enfeksiyonunun neden olduğu bademciklerde iltihaplanmadır.

Bademcikler, boğazın arka kısmının her iki yanında bulunan ve bağışıklık sisteminin vücudu enfeksiyonlardan korumasına yardımcı olan organlardır.

İltihaplı bademcikler kızarır ve şişer böylelikle boğaz ağrısına neden olabilir. Bademcik iltihabı bulaşıcıdır, bu nedenle enfeksiyon diğer insanlara hapşırma veya öksürmenin neden olduğu havadaki damlacıklar yoluyla yayılabilir.

Bademcik iltihabı belirtileri soğuk algınlığı semptomlarına benziyorsa bunun nedeni bademcik iltihabının genellikle soğuk algınlığına neden olan aynı virüsten kaynaklanmasıdır.

Bu durumda belirtiler daha uzun sürer ve daha şiddetli hale gelir. Nezle ve boğaz ağrısıyla başlayan virüs, bademcik enfeksiyonuna dönüşebiliyor.

bademcik iltihabı

Bademcik İltihabı Belirtileri Nelerdir

Bademcik iltihabı belirtileri görülünce şiddetli bir soğuk algınlığı veya grip zannedilebilir. Belirtilerinizi iyi değerlendirmek bu konuda önemlidir.

Ana belirtileri şunlardır:

  • Boğaz ağrısı
  • Yutma zorluğu
  • Boynunuzda şişmiş ağrılı bezler
  • Boğazın arka kısmında irin dolu beyaz noktalar
  • Ağız kokusu
  • Ses kısıklığı
  • Ateş
  • Öksürme
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik
  • Kulak ağrısı
  • Yorgunluk

bademcik iltihabı nasıl geçer

Bademcik İltihabı Tedavisi Nedir

Çocuğunuzun ilk kez bademcik iltihabı geçirdiğini düşünüyorsanız onu doktorunuza götürün. Ancak çocuğunuz daha önce bademcik iltihabı geçirmişse ve genellikle evde tedavi ile düzeliyorsa her zaman doktora görünmenize gerek yoktur.

Virüsün neden olduğu bademcik iltihabı, bakterilerin neden olduğu bademcik iltihabından farklı şekilde tedavi edilir. Doktorunuz bakterilerin neden olduğu bademcik iltihabı için size antibiyotik ilacı verebilir. Bir virüsün neden olduğu bademcik iltihabını tedavi etmek içinse size antiviral ilaç verebilirler.

Bademcik iltihabınız tekrar tekrar ortaya çıkar ve sizleri olumsuz etkilerse doktorunuz ameliyat önerebilir. Ameliyat ile bademcikleriniz alınır.

Bademcik İltihabı İçin Evde Çözüm

Bademcik iltihabı bir enfeksiyondur ve vücudun bağışıklığı bu enfeksiyon ile savaşacaktır. Vücudunuzun kendini iyileştirmesine yardımcı olmak için evde yapmanız gerekenleri sizlere sıralayacak olursak:

  • Enfeksiyonun hızlı atılması için bol su için ve sağlıklı beslenin.
  • Ballı ve limonlu çay gibi soğuk veya sıcak içecekler tüketin.
  • Dondurma veya dondurulmuş tatlılar yemek
  • Buz emmek
  • Boğaz pastillerini yemek (4 yaşından küçük çocuklara vermekten kaçının çünkü bunlar boğulma tehlikesi yaratabilir)
  • Sıcak tuzlu su ile gargara yapmak
  • Hem iyileşmek için hemde başkasına bulaştırmamak için belirtiler iyileşene kadar evde dinlenin.
  • Öksürürken veya hapşururken kağıt mendil kullanın. Sildiğiniz mendili hemen atın.
  • Ellerinizi sık sık yıkayın.

Bademcik İltihabı Ne Zaman Geçer?

Bademcik iltihabı birkaç gün içinde kaybolabileceği gibi haftalarca da sürebilir. İyileşip tekrarlanabilir. Bu sizin bağışıklık sisteminizin güçlüğüne ve iltihabın şiddetine bağlı bir durumdur. Bademcikler şişmiş ancak ağrılı değilse genellikle hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur.

Ancak bademcik iltihabı ateşle birlikte geliyorsa, geçmiyorsa veya sürekli olarak tekrarlanıyorsa, sizin veya çocuğunuzun muhtemelen bademcik iltihabının geçmesine yardımcı olmak için tıbbi bir tedaviye ihtiyacı olacaktır.

bademcik ameliyatı

Bademcik Ameliyatı

Bademcikleriniz vücudunuzun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Ancak yarardan çok zarar veriyorlarsa bademcik ameliyatı olunmalıdır. Bademcik ameliyatı bademciklerinizi çıkarmak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Genellikle çocuklarda daha çok uygulanır.

Ergenlikten sonra bademciklerin bağışıklık sistemindeki işlevi azalır. Yetişkinlerde bademcik iltihabı vakalarının daha nadir görülmesinin nedeni budur. Bademcik ameliyatı KBB uzmanı ve ekibi tarafından genel anestezi altında yapılır.

Bademcikler bağışıklık sisteminin bir parçası olmasına rağmen gerekli değildir. Bademciklerin alınması bağışıklık sistemine zarar vermez.

Kaynak: Haber Merkezi

  • #bademcik iltihabı #bademcik iltihabı nedir #bademcik iltihabı belirtileri #bademcik iltihabı tedavisi #bademcik ameliyatı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER