Diyanet: Sakal bırakmanın ve kesmenin dini hükmü nedir?
Sakalı kesmek bazı alimlere göre haram bazılarına göre ise mekruhtur. Din İşleri Yüksek Kurulu'na göre sakal fıtrattandır ve bırakmak sünnettir. Sakalı kesmek Diyanet'e göre haram değil... Hz. Peygambere uymak için sakal bırakan kişi sevaba girer ama herhangi bir sebepten dolayı sakal bırakmaya imkan bulamayarak kesen kişi sünnete aykırı hareket etmekle birlikte, günaha girmez.
Fatih Kalender: Sakal kesmek haram mı?
Fatih Kalender sakal kesmenin hükmü ile ilgili soruya şöyle yanıt verdi. "Bir hükmün farziyetinin Kuran-ı Kerim kaynaklı olması gerekmez. Sakalın kesilmesi mezheplerin ittifakıyla tahrimen mekruhtur. Sakalı jilete vurmak ise haramdır. Bu haramı terk etmek ise vaciptir. Dolayısı ile sakal bırakmak vaciptir.
İhsan Şenocak: Sakalı jiletle kesmek haram mı?
10 şey fıtrattan gelir. Bıyığı kesmek ve sakalı bırakmak bunlardan ikisidir. "Sakalı bırakınız” diyor, Peygamber efendimiz. "Sakalı bırakın bıyıkları kesin diyor.” Hanefiler, Malikiler ve Hambelilere göre sakal kesmek haramdır. Şafilerde bazı alimlerin görüşü farklıdır. Yani sakal bırakmak sünnettir kesmek ise haramdır.
Nihat Hatipoğlu: Sakal kesmek caiz mi?
Nihat Hatipoğlu İslam'a göre sakal kesmenin hükmü ile ilgili gelen soruya şu cevabı veriyor. "Sakal bırakmak sünnettir. Sakalı bıraktıktan sonra kesmek ise harama yakın mekruh sayılmıştır. Sünneti yerine getirmek güzeldir ama hayatımızda bazı sünnetleri geç bazılarını ise zamanında yerine getiriyoruz. Keşke hepsine uyabilsek..."
Cübbeli Ahmet Hoca: Sakal kesmenin dinimizdeki hükmü nedir?
Sakal çok kuvvetli sünnettir. Sakal tıraşı 4 mezhepte haramdır. Erkeğin sakalını kesmesi, ustura vurması, dibini kazıması haramdır. Bir tutam kadar bırakılacak. Bu sünnettir. Bir tutama kadar uzatmazsan sünnet yerine gelmiyor. Hiçbir sünneti terk etmek haram değilken sakalı kesmek haramdır. Hiçbir fıkıh alimi bir tutamdan aşağı sakalı mubah görmedi. Tıraşın haram olduğu da kesindir.
Nurettin Yıldız: Sakal bırakmanın dindeki hükmü nedir?
Sakal bırakmak o zamanki Arap kültürüydü diyemeyiz. Çünkü sahih Hadis'i Şeriflerde Peygamber Efendimiz (sav) "sakalı bırakın müşriklere benzemeyin diyerek ikazlarda bulunmuştur.” Peygamberimiz bu ikazla sakalı Arap yöreselliği seviyesinden alıp Müslümanlığın simgesi haline getirmiştir. Bu durumda sakal Peygamberimizin ümmetine emirlerindendir. Müslüman erkeğin sakallı olması gerekir. Peki, sakallı olmamak dinden çıkmak mıdır? HAYIR. Sakallı olmamak dinden çıkmak değildir. Ama sakalı emreden hadisleri inkâr etmek dinden çıkma tehlikesi doğurur. Böyle bir durum yoksa iş veya herhangi bir sebepten dolayı Müslüman sakallı olmuyorsa günaha girmeyebilir. Sünneti hafif görmekten dolayı sakallı olmayan Müslüman suça girmiş olur. Sakal gereklidir.
Sakal bırakmak sünnettir. Peki, sakalı jiletle kesmek hatam mı? Sakalı kesmek mekruh mu? Diyanet sakal fetvası nedir? Alimler sakal kesme konusunda neler söylüyor? İşte farklı isimlerden görüşler...