Salmonella hangi gıdalarda bulunur? Salmonella nedir?

Fatih Bayram
İnternet Editörü
 Salmonella hangi gıdalarda bulunur? Salmonella nedir?
Salmonella, bağırsak yolunu etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır ve kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaşır. Özellikle bazı gıdalar Salmonella’nın ana taşıyıcılarıdır. Bu bakteriler, ateş, ishal ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir ve uygun hijyen koşullarının sağlanamaması, bulaşma riskini artırır.

Salmonella​ enfeksiyonu, gıda​ kaynaklı hastalıklar arasında en yaygın olanlardan biridir ve çeşitli gıda ürünlerinde bulunabilir.

SALMONELLA HANGİ GIDALARDA BULUNUR?
Salmonella bakterisi, çeşitli gıdalarda bulunabilir ve bu gıdaların tüketilmesi ile enfeksiyon yayılır. Özellikle şu gıdalarda salmonella görülebilir:

Çiğ yumurta​ ve yumurta kabuğu: Salmonella, yumurtanın içinde veya kabuğunda yer alabilir.

Çiğ kümes hayvanları, kırmızı et​ ve deniz ürünleri: Özellikle yeterince pişirilmemiş etler risk taşır.

Sebze ve meyveler: Kontamine su veya gübre ile bulaşmış olabilirler.

Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri: Peynir gibi ürünler riskli olabilir.

İşlenmemiş su: Temiz olmayan su kaynakları Salmonella bulaşması için önemli bir faktördür.

Bu gıdaların hijyenik koşullarda hazırlanmaması veya yeterince pişirilmemesi, Salmonella'nın insana geçişini kolaylaştırır.

SALMONELLA NEREDEN BULAŞIR?
Salmonella, fekal-oral yolla bulaşır. Bu, hasta ya da taşıyıcıların dışkılarıyla kontamine olmuş gıda veya suların tüketilmesiyle gerçekleşir. Enfeksiyonun yayılmasında çiğ veya az pişmiş hayvansal ürünler (Et, yumurta ve deniz ürünleri yaygın taşıyıcılar.), Kontamine sebze ve meyveler (Özellikle organik tarımda kullanılan gübreler risk oluşturabilir.) ve Pastörize edilmemiş süt ürünleri (Bu ürünlerde Salmonella bulunma olasılığı yüksektir.) yüksek risk taşıyabilir.

Salmonella, hijyen kurallarına uyulmayan yerlerde, özellikle restoranlarda ve gıda işleme tesislerinde kolayca yayılabilir. Taşıyıcı insanlar veya hayvanlar da enfeksiyonun yayılmasında önemli rol oynar.

SALMONELLA NELERDE VAR?
Salmonella, doğada yaygın olarak bulunur ve çeşitli kaynaklarla bulaşabilir:

Hayvanların kürkleri, tüyleri, pulları, deri, dışkı ve yaşam alanları Kontamine yüzeyler ve gıda işinde çalışan taşıyıcılar (Gıda hazırlama sürecinde hijyen kurallarına uyulmaması bulaşma riskini artırır.) Kakao kreması, fıstık ezmesi, dondurulmuş gıdalar gibi paketlenmiş ürünlerde Salmonella salgınları görülebilir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER