Çay birçoğumuz için vazgeçilmez bir içecek. Kahvaltı sofrasında elimize aldığımız o ince belli bardak akşama kadar ayrılmaz bir parçamız haline geliyor. Tavşankanı olarak tabir edilen kırmızı rengi, mis gibi kokusu ve yumuşak dokusuyla taze bir bardak çaya hemen hemen kimse "hayır” diyemez.
Çay ile ilgili birçok araştırma yapıldı, yapılıyor. Günde kaç bardak çay içilmeli? Çay yemekten önce mi sonra mı içilmeli? Ateşte ya da elektrikle yapılan çay arasında fark var mı? Çay nasıl demlenir kaç santigrat dereceyken içilir vs vs…
Bu araştırmalar içinde belki de en çok dikkat çeken sallama çay olarak bilinen hazır demlik çaylarla ilgi yapılanlar. Hem tatları hem dokuları hem renkleri demleme çaydan farklı olsa da büyük rağbet görüyorlar.
Bir poşet çayda 13 bin mikroplastik suya geçiyor
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Simge Elmalı günlük yaşantımızın bir parçası olan sallama çayların tehlikeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Elmalı, ”Günlük yaşantımızda sıklıkla kullandığımız poşet çaylar çok masum değil sağlığımıza ciddi ölçüde etkileri var. Birçok kişi tarafından düzenli olarak kullanılan poşet çaylar çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bir poşet çayı sıcak suyu koyduğumuz anda 13 bin mikroplastik suya geçiş yapıyor ve bu mikroplastikler vücudumuz için çok faydalı değil. Obezite kanser gibi hastalıklara ve bazı doğum sıkıntılarına sebep olabiliyor” dedi.
En sağlıklısı çaydanlıkta demlenen toz çay
Çaydanlıkta demlenen çayların daha sağlıklı olduğunu belirten Elmalı, "Mümkün olduğunca poşet çaylardan uzak durmamız gerekiyor. Onun yerine evlerimizde ve iş yerlerimizde demleme çay tercih edebiliriz” açıklamasında bulundu.