Genellikle duruşunuzdaki bir değişiklikle ilişkili tansiyon düşüklüğüne bağlanır. Aniden pozisyonunuzu değiştirmek ve ayağa kalkmak kan basıncında düşüşe neden olabilir ve bu da gözün kararması ile sonuçlanır.
Ancak birkaç saniyeden uzun süren baş dönmesinin daha ciddi bir şeyin işareti olabileceğini söylemek de mümkün. Ayağa kalkınca göz kararması en çok yaşlı bireylerde görülür çünkü kan damarları yaşlandıkça zayıfladığından en çok 65 yaş üstü kişiler etkilenir.
Zayıf kan damarlarınız olması beyin hücrelerinizin yeterince oksijen almaması anlamına gelir. Bu durum da baş dönmesine, göz kararmasına ve bayılma nöbetlerine yol açabileceğini söyleyebiliriz. Uzun süren göz kararmaları yaşarsanız, bayılırsanız ve ayakta durmakta güçlük çekiyorsanız bu durumlar geçmeyip sürekli hale geliyorsa hemen bir doktora danışınız. Şimdi nedenlerini inceleyelim:
1.Çok hızlı ayağa kalkmak
Ayağa kalktığınızda kalbinizin vücudunuza kan göndermesi, yattığınız duruma göre fazla zaman alır. Vücudunuz belirli bir pozisyonda kan dolaşımına alıştığında, pozisyon değiştirirseniz beyninizi bir anlığına kan yetersizliğine uğrar. Tam olarak ifade edecek olursam kan dolaşım sistemimiz şok olur ve duraksar. Yer çekimiyle, ayağa kalktığınızda kanınız kısa süreliğine bacaklarda toplanır ve vücudunuzun alışması birkaç saniye hatta bir dakika sürebilir. Kanınız normal düzene dönene kadar kan basıncınız dalgalanabilir ve baş dönmesine neden olabilir.
2.Sıcak ortam ve aşırı terleme
Özellikle bulunduğunuz ortam sıcakken yeterince su içmezseniz aşırı terler ve susuz kalabilirsiniz. Ortamın sıcaklığı arttığında kan basıncınız doğal olarak düşer bu da ayağa kalktığınızda baş dönmesi ve göz kararmasına yol açar.
3.Alkol ve sigara kullanmak
Alkol ve sigara kan damarlarınıza zarar verebilir. Kan damarlarınız tıkanabilir ve daralabilir böylelikle kan akışını azaltabilir. Vücudunuzun kan basıncını düzenlemek için daha fazla çalışmasına neden olur bu durum. Alkol ve sigara kullanıyorsanız dolaşım yetersizliği olduğu için ayağa kalktığınızda gözünüz kararabilir.
4.Bazı ilaçlar
Bazı ilaçlar kan basıncınızı değiştirdiğinden ayağa kalktığınızda baş dönmesi ve göz kararmasına neden olabilir. Ayağa kalkarken göz kararmanızın aldığınız bir ilaçla ilgili olabileceğini düşünüyorsanız hemen doktorunuzla konuşun. Doktorunuz durabileceğinizi söyleyene kadar ilacı almaya devam edin. Reçeteli bir ilacı aniden bırakmak ciddi sağlık sonuçlarına yol açabilir.
5.Ağır egzersiz
Yoğun egzersizin kan basıncınızı düşürebileceğini ve ayağa kalktığınızda, pozisyonunuzu değiştirdiğinizde gözünüz karararak baş dönmesine neden olur. Egzersiz yaparken kaslarınız kalbinizden daha fazla kan pompalanması ister. Dinlenmeye başladığınızda ise bu kan fazla gelir. Bu kan akışı, ciğerlerinizdeki temiz oksijenle birleştiğinde, egzersizden sonra ayağa kalkarken veya hareket ederken biraz başınızın dönebileceği ve gözünüzün kararacağı anlamına gelir.
6.İleri Yaş
Ayağa kalkınca göz kararması en çok iler yaşta görülür. Kan damarları zamanla zayıflar. Zayıf kan damarlarınız olması beyin hücrelerinizin yeterince oksijen almaması anlamına gelir. Beyne geç kan akışı olacağından aniden ayağa kalkınca baş dönmesi ve göz kararması yaşarsınız.
7.Hamilelik
Hamileliğin ilk 24 haftasında vücudunuz hem sizi hem de bebeğinizi desteklemek için gereken dolaşım değişikliklerini yaptığından kan basıncınız düşebilir. Yavaşça ayağa kalkarak ve vücudunuza alışması için zaman tanıyarak bunu telafi edebilirsiniz. Özellikle sabah yataktan kalktığınızda yaşayabilirsiniz. Yavaş kalkarak bu durumu önleyebilirsiniz.
Ayağa Kalkınca Göz Kararması İçin Neler Yapılabilir?
- Uzun süreli yatak istirahatinden kaçının.
- Hızlı ayağa kalkmak yerine yavaş kalkın.
- Aşırı yemek yemeyin.
- Alkol tüketiminden kaçının.
- Sigara tüketimini azaltın.
- Aşırı sıcak ve nemli ortamlarda bulunmamaya çalışın.
- Kan akışına yardımcı olmak için varis ve kompresyon çorapları giyebilirsiniz.
- Kalbiniz ile kan damarlarınızı çalıştırmak ve iyileştirmek için düzenli, ağır olmayan egzersiz yapabilirsiniz.
- Yatağın baş kısmı yüksekte tutarak uyuyun.
Kaynak: Haber Merkezi