Türkiye’nin tek çölü Konya’da! İşte Konyalılar dahil kimsenin bilmediği o çöl

- Güncelleme Tarihi:

 Türkiye’nin tek çölü Konya’da! İşte Konyalılar dahil kimsenin bilmediği o çöl
Türkiye’de tek çöl Konya’da bulunuyor. Konyalılar dahil kimsenin bilmediği, herkesi şaşırtacak tek çöl Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunmaktadır.

Türkiye'de Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan kumullar, çölü andıran görüntüsüyle ziyaretçilerin uğrak noktası oluyor. Konya'ya gelen yerli ve yabancı turistler tarafından ziyarete gelinen bu çöl Konya'da sıklıkla ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir. Ülkemizin en az yağış alan bölgelerinden biri olan Karapınar'da 1950'li yıllarda oluşan toprak erozyonu sonucunda 103 bin hektar alan kuraklaşmış  ve Karapınar çöl arazisi hâline geliyor. 

MTA tarafından hazırlanan bir makalede şöyle bir ifadeye yer verildi: Karapınar kumullarının, Afrika'daki Büyük Sahra Çölü'ne benzer özellikleri çoktur.



Karapınar çölü nasıl oluştu?

Karapınar çölünü Konyalılar dâhil Türkiye'de birçok kişi bilmez. Türkiye'nin en kurak arazisi ve yoğun sıcaklık değerlerine sahip bölgelerinden biri olan Karapınar ilçesinde Yağışın çok az olmasından dolayı toprakta aşınma olayı zamanla artıyor ve böylece toprak erozyonuna sebep oluyor. Topraktan aşınıp dökülen parçalar kumullar hâlini alıp tepeler hâlinde sıralanıyor.

Karapınar'da deve turları

Ülkemizin tek çölü olması onun en dikkat çeken özelliği. Karapınar Çölü dünyadaki çöllerden bir faklılığı ise yeşil alanı en fazla olan çöllerden. Hem çöl hem yeşilliklerin bir arada uyumlu halde bulunması ziyaretçilerini oldukça etkiliyor. Karapınar çölü spor ve adrenalin tutkunları için oldukça önemli. Safarinin Türkiye'de yapıldığı ender yerlerden birisi de Karapınar Çölü. Bu doğa harikası çöl, tüm çeşitliliği ve imkânlarıyla adrenalin meraklısı ziyaretçilerine kucak açıyor.

Karapınar çölü nerede ve nasıl gidilir?

Konya Karapınar Çölü arası 100 km. Yaklaşık 1 saat 15 dk sürüyor. Konya şehir merkezinden Sakyatan mevkiine giden yolu takip ederek çöle ulaşabilirsiniz.

Konum bilgisi için tıklayın...

Karapınar çölünde çekilen filmler

Yeşilçam'ın unutulmaz filmlerinden biri olan Tosun Paşa filminin bazı sahneleri burada çekilmiştir. Aynı zamanda Susuz Yaz filminin de bazı sahneleri burada çekilmiştir.







(Mustafa İlker Şen)

 

  • #Karapınar #Karapınar çölü #Konya #Konya haber #Çöl

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”