Konya’daki şeytan köprüsü! Adı neden Şeytan Köprüsü? Çok acı bir hikayesi var

 Konya’daki şeytan köprüsü! Adı neden Şeytan Köprüsü? Çok acı bir hikayesi var

Sille'de bulunan bir köprünün adı Şeytan Köprüsü…

Köprüye aynı zamanda halk arasında ‘Gavur Köprüsü' de deniliyor.   

Günlük hayatta kullanılan bu ismi insanlar merak ediyorlar.

Neden bu köprüye Şeytan Köprüsü ya da Gavur Köprüsü deniliyor?

Konya şehir merkezinin 8 kilometre kadar kuzey batısında bulunan Sille'nin 6 bin yıldan buyana insanoğluna ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Yapılan kazılarda Frig, Roma, Bizans eserlerine rastlanan Sille, Konya'nın Türklerin eline geçmesinden sonra da önemli bir merkez olmuş.

Asırlar boyunca farklı kültürleri aynı potada barış iklimi içerisinde buluşturmayı başaran Sille, tarihi ve kültürel dokusuyla çekim merkezi olmuş durumda.

Selçuklu Belediyesi'nin tarihi dokuya koruma ve ortaya çıkarma amaçlı başlattığı çalışmalardan sonra yıldızı parlayan Sille'de yılın her mevsimi değişik coğrafyalardan ziyaretçiye rastlamak mümkün. 

Açık Hava Müzesi gibi mahalle:

Sille Hıristiyanlar için özel bir öneme sahip.

Hristiyan aleminde manevi değeri büyük olan AzizPaul'un Sille'ye uğrayıp burada dinini tebliğ etmiş olması bu önemin sebebini oluşturuyor. 

Bizans İmparatoru Constantin'in Annesi Helena'nın Hac yolculuğunda uğradığı Sille'ye M.S.327'de yaptırmış olduğu kilise onarıldıktan sonra Hristiyanların ilgi odağı haline geldi. 

Sille, muhteşem sivil mimari örnekleri, mabetler, mağaraları ve doğal güzellikleri ile tam bir açık hava müzesi gibi…

Kendi adı ile müsemma taşı (Sille Taşı) ile yapılan çok sayıda eser görenleri büyülüyor.

Su yolu üzerine inşa edildi:

İşte Şeytan Köprüsü olarak bilinen su kemeri de bu eserlerden biri.

Mahallenin kuzeyinde bulunan köprü,  Mormi Su Yolu üzerine inşa edilmiş.

Dar ve çetin bir vadi üzerine, su kemeri olarak inşa edilen yapı aynı zamanda köprü olarak da kullanılıyor.

Köprünün darlığı zaman zaman kazalara yol açmış. Karşıdan karşıya geçmeye çalışan insanlar geçerken zorlanıyor.

Aci bir hikayesi var!

 Halk arasında anlatılan rivayete göre bir düğün alayı köprüden geçerken kanyona düşmüş ve çok sayıda insan hayatını kaybetmiş.  

Bu yüzden de insanlar köprüye ‘Şeytan Köprüsü' demeye başlamışlar.

Bizans dönemi eseri olduğundan su kemeri ‘Gavur Köprüsü' olarak da biliniyor.

Sille taşından yapılan eserin dış kısmı ve kemer bölümü kesme taşlarla örülü.

Kemer tonozunda hac figürlerinin bulunduğu bu ilginç eser günümüzde fotoğrafçıların, belgesel-dizi-film yapımcılarının ve sosyal medya fenomenlerinin uğrak yerleri arasında…

Kaynak: Haber Merkezi

  • #Konya Şeytan Köprüsü #Konya #Konya haber #Sille #Konya Gavur Köprüsü #Konya Sille Mahallesi #Gavur köprüsü nerede #Şeytan Köprüsü nerede #Sille Şeytan Köprüsü Fotoğrafları #Şeytan Köprüsünden düşenler

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • HD
    Hasan Dede
    334 gün önce

    Adam zor geçer ucu Bi yere çıkmaz güvenli değil

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”