Türkiye'de en çok nüfusa sahip olan İstanbul, tarihiyle dikkat çekiyor. Birçok ulustan insanın yaşadığı İstanbul'da nüfus artışı 2000'li yıllardan sonra büyük oranda artış gösterdi. Toplam 39 ilçesi olan İstanbul'da her ilçenin kendine özgü tarihi bulunmaktadır.
İstanbul'un en eski ve gelenekli ilçelerinden biri
Avrupa yakasında yer alan Bakırköy ilçesi, İstanbul'un en eski ve gelenekli ilçelerinden biri olarak kabul edilmektedir. İstanbul'un batı yarısında, Çatalca Yarımadası üzerinde, Marmara Denizi'nin kuzeydoğu sahillerinde yer alan Bakırköy, 1926 yılında kuruldu ve 1992 yılında bugünkü sınırlarına ulaştı.
Eski ismi ‘'Makriköy''
Tarihinin Roma İmparatorluğu'na kadar gittiği Bakırköy'ün eski ismi "Makriköy'' olarak bazı kaynaklarda geçiyor. Osmanlı döneminde de kullanılan "Makriköy'' adı, Cumhuriyetin ilanından sonra, 1925'te yer adları Türkçeleştirilirken Bakırköy'e çevrildi.
Bakırköy'ün hem nüfusu hem de yüzölçümü küçüldü
1989'a kadar sahip olduğu 275 kilometrekarelik alanıyla İstanbul'un en büyük yüzölçümüne sahip ilçelerinden biri olan Bakırköy, o dönem batıda Çatalca, kuzeyde Eyüpsultan ve Gaziosmanpaşa'yla komşuydu. 1989 ve 1992 yerel seçimleri ile önce Küçükçekmece daha sonra Bahçelievler, Bağcılar ve Güngören ilçelerinin ayrılması ile Bakırköy, hem nüfus, hem de yüzölçümü olarak küçüldü.
1926 yılında ilçe oldu
Toplam 15 mahalleden oluşan Bakırköy ilçesi 1926'da ilçe oldu. Tarihi yapılarıyla tarihe ışık tutan Bakırköy'ü her yıl binlerce turist ziyaret ediyor. Türkiye'nin ilk metropelleşen İstanbul'un vazgeçilmez bir parçası olan ilçenin ekonomisi genel olarak sanayi ve ticarete dayalı.
(Mustafa İlker Şen)