İç Anadolu'da Konya başta olmak üzere birçok bölgede yöresel lezzet Türk mutfağının temel yapı taşlarını oluşturuyor. Lezzetli bu tarifler ile lezzetli sofralar hazırlanabiliyor. Özellikle Koya gibi zengin bir kültürel tarihe sahip olan yerlerde yöresel yemekler ve lezzetlerin ünü sınırları aşmayı başarıyor.

Konya'nın en lezzetli düğün yemeği olmayı başaran bu tarif düğünler dışında da yapılmaya devam ediyor. Düğünde, sünnette ve çeşitli yemekli davetlerde en sık tercih edilen yemeklerden biri olan Konya düğün pilavı, kalabalık sofralarda lezzetli yemekler sunmak isteyen herkesin ilk tercihi oluyor. Çoğu zaman pilav diğer yemekler ile iyi bir eşlikçi olurken düğün pilavı tek başına bir yemek olarak bile servis edilebilir. Zengin içeriği ve lezzeti sayesinde günümüzde en bilinen düğün yemekleri arasında yer alıyor.
KONYA DÜĞÜN PİLAVINDA NELER VAR?
Kadim Türk kültüründe düğün, bayram ve buna benzer etkinliklerde yemek verilmesi sevilen ve geçmişten günümüze yerleşmiş adettir. Bu tür organizasyonlara özel hazırlanan yemekler ise günümüzde Türk mutfağının da sevilen lezzetleri arasında yer almayı başarmıştır. Konya düğün pilavı da bu eşsiz lezzetlerden biri olarak en sevilen yöresel lezzetler arasında yer alıyor. Yapılışı oldukça pratik olan Konya düğün pilavı için birkaç malzeme yeterlidir.
Konya düğün pilavı hazırlamak için ihtiyaç duyulacak malzemelerden bazıları ise kısaca şunlardır:
• 1 kg dana kuşbaşı,
• 2 yemek kaşığı tereyağı,
• 2 su bardağı pirinç,
• Yarım su bardağı haşlanmış nohut,
• 2 çorba kaşığı kuş üzümü,
• 1 su bardağı et suyu,
• 1 su bardağı su,
• 1 tatlı kaşığı tuz,
• 2 çorba kaşığı tereyağı.
Konya düğün pilavı yaparken kullanılacak malzemelerin oranları yemeğin yapılacağı kişi sayısına göre değişebilir. Bu nedenle kaç kişilik yapmak istediğinize göre malzemeleri ayarlamanız önerilmektedir.

KONYA USULÜ DÜĞÜN PİLAVI TARİFİ NEDİR?
Konya düğün pilavı hazırlanışı diğer birçok zahmetli yemeğe göre çok daha kolaydır. Temelde bir etli pilav olan Konya usulü düğün pilavı hazırlamak için şu tarifi uygulamak mümkündür:
• Tencereye aldığınız etleri suyu çekene kadar kavurun.
• Ardından etlerin seviyesine kadar sıcak su ekleyerek kaynatın ve kaynadıktan sonra altını kısın.
• Etler yumuşadıktan ve suyunu çektikten sonra tereyağı ve tuz ekleyip bir süre kavurun.
• Önceden yıkayıp 10 – 15 dakika kadar suda beklettiğiniz pirinci pilavı için hazırlayın.
• Tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı koyun ve pirinci yağda kavurun.
• İçine haşlanmış nohut, kuş üzümü ve tuz katıp kavurmaya devam edin.
• Et suyu ve normal su ilave ettikten sonra kısık ateşte ağzı kapalı şekilde pişmesini bekleyin.
• Suyunu çektikten sonra 15- 20 dakika kapağın altına kağıt havlu sererek dinlendirin.
• Servis etmeden önce biraz karıştırdıktan sonra üzerine pişen etleri ilave ederek servis edin.

KONYA DÜĞÜN PİLAVININ PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Konya düğün pilavı hazırlarken dikkat edilmesi gereken en temel unsur etlerin yumuşacık olması ve pilavın tane tane olmasıdır. Bu nedenle etleri haşlarken ve kavururken iyice yumuşamasına özen göstermeniz gerekecektir.
Pilavın tane tane olması için pirinci bir süzgeçte yıkadıktan sonra 15 – 20 dakika kadar bekletmek önemlidir. Bu sayede daha yumuşak ve tane tane olacaktır. Pirinci iyice kavurmak da önemli bir püf noktasıdır.

Kaynak: Haber Merkezi