Konya'nın Bozkır ilçesinde bulunan Dipsiz Göl, Batı Torosların doğusunda, Geyik Dağları'nın kuzey kesiminde etrafı yüksek dağlarla çevrili kapalı bir havzada yer alıyor. Halk arasında çeşitli hikâyelere ve efsanelere konu olan Dipsiz Göl, yöre halkına göre bir gecede oluşmuş olup derinliği tam olarak bilinmemektedir.
Konya'nın eşsiz doğal güzelliklerinden bir tanesi
Konya'nın eşsiz doğal güzelliklerinden bir tanesi ise Dipsiz Göl, Yörük obalarıyla çevrili muhteşem bir doğa harikası. Çok berrak ve temiz bir suya sahip küçük bir krater gölü olan Dipsiz Göl'de, dört mevsim su seviyesi değişmiyor.
Dipsiz Göl hakkında çok sayıda efsane var
Yüzey çapı en geniş yerinde 500 metre, taban genişliği en dar yerinde 30 metre civarında olup bir huni görünümünde olan Dipsiz Göl'ün, hakkında çok sayıda efsane var.
Efsanevi hikayeleriyle ünlü olan göl
Halk arasındaki anlatılanlara göre gölün derinliği 70-80 metre civarında. Hikâyelere göre, bugüne kadar gölde 9-10 kişi boğulmuş ve birkaçının cesedi ise hiç bulunamamış. Göl suyunun küresel ısınmaya rağmen yaz kış hiç eksilmemesi ve bazı cesetlerin dalgıçların aramasına rağmen bulunamaması da bu konudaki gizemli efsaneleri arttırmış.
2 metre boyunda balık var
Efsaneler arasında Dipsiz Göl'de 2 metre boyunda balıklar olduğu ve derinlerde eski uygarlıklara ait altınların saklı bulunduğu gibi örnekler de bulunmaktadır. Bir başka efsaneye göre gölde yaşayan çok büyük bir su aygırı sonbaharda çıkıp kenarda koyun kuzu ne varsa alıp göle çekmektedir.
Bir rivayete göre hikayeleri Yörükler uydurmuş
Bir rivayete göre bu hikâyeler, Yörüklerin yaylaya kimsenin gelmesini istemedikleri için uydurulmuş. Zira günümüzde Dipsiz Göl'e özellikle Antalya'nın Alanya, Manavgat ve Akseki ilçeleri ile Konya'nın Bozkır, Ahırlı ve Seydişehir ilçelerinden Yörükler gelmektedir. Her yaz Mayıs, Haziran aylarında gelen Yörükler, Kasım ayına kadar Dipsiz Göl'ün yakınlarında kalıp, burada hayvanlarını otlatıp sebze ve meyve ekimi yapıyorlar.
(Mustafa İlker Şen)