Konya’da 80 yıl sonra bir ilk yaşandı! Son fotoğraflar geldi! Boyu 3 metreden fazla

Meltem Gürbüz
İnternet Editörü

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da 80 yıl sonra bir ilk yaşandı! Son fotoğraflar geldi! Boyu 3 metreden fazla

Türkiye'de üretimi yıllardır yasak olan kenevir artık önemli bir sanayi ürünü haline geldi. 20 şehirde üretimi yapılan kenevirin Konya'daki tarlalarından son fotoğraflar geldi. 

Sadece 20 şehir üretebiliyor! 

Geçtiğimiz aylarda Samsun'dan getirilen kenevir tohumları Konya'nın Çumra ilçesinde toprakla buluşturulmuştu. Yaklaşık 20 dekar alana ekilen kenevirler çok hızlı gelişim gösterdi. Hasat için gün sayan kenevir üreticileri tarlalarda son hazırlıkları yapıyor. 

Boyu 3 metreyi geçti!

Çumra ilçesinde deneme ekimi yapılan kenevir mayıs ayında toprakla buluşturulmuştu. Hasada kadar boyunun 5 metreye ulaşması beklenen kenevirlerin boyu 3 metreyi şimdiden aştı. 

Kenevir ne kadar su tüketti!

Konya tarımı için su çok önemli bir faktör. Kenevir bitkisinin su tüketimi çiftçiler tarafından merak ediliyordu. Saha uygulaması olumlu sonuçlandı. Kenivir 2 aylık süreçte mısır ve şeker pancarından 4 kat daha az su tüketti. 

Kenevir hasadı yaklaşıyor!

Mayıs ayının sonlarında ekilen kenevir ekim ayının sonlarına doğru hasat edilecek. Mucizevi bitki olarak anılan kenevire yurt içi ve yurt dışından büyük talep var. Hasat için hummalı bir çalışma da sürdürülüyor. Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, kenevirin hasadı, kenevir liflerinin ayrılması ve balyalama işlemi için özel bir biçerdöver geliştiriyor. 

Konya'nın Keneviri Konya'da işlenecek! 

Konya'da hasat edilen ilk kenevirler Samsun'a götürülecek. 2025 yılında Çumra ilçesine kenevir fabrikasının kurulması öncelikli hedef olarak belirlendi. Daha sonra fabrika sayısı artırılacak. Tıptan otomotive, tıptan tekstile kadar onlarca sektörün hammadde ihtiyacını karşılayabilen kenevirin üreticiye yüksek gelir sağlaması bekleniyor.

  • #Konya #Konya haber #Konya kenevir tarımı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • I
    İbrahim
    59 gün önce

    Aklın yolu birdir yıllardır engellenen suyumuzu bitiren tarım politikası düzeliyor inşallah

    • Cevapla
    • Begen (6)
    • Begenme (2)
  • A
    Ahmet
    59 gün önce

    Sonunda yaaa hem getirisi yüksek hem suyu az istiyor boşuna yasaklamadilar suyumuzun değerini bilelim şu mısırı bı bıraksın çiftçi Karadeniz eker zaten havayı da temizler tertemiz olur Konya

    • Cevapla
    • Begen (7)
    • Begenme (2)
  • AD
    Adım Deli
    59 gün önce

    Her yerde serbest olmalı.

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER